Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.1.17 / dotaz č. 77020
Ještě k dotazu a odpovědi 77017.
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/77017

Jak jsem v textu uváděla, máme vyměněná okna a zateplené stropy, není provedeno zateplení fasády. Údaj 207 kWh/m2a je z odborného posudku. vytápěná plocha RD je 167 m2 (RD se sedlovou střechou a částečně obydleným podkrovím). Tímto opatřením jsme šetřili cca 30% z původních 311 kWh/m2a.
Myslíte, že opravdu je vypočtený údaj po částečném zateplení vysoký? Měla bych si nechat znovu udělat výpočet, když chci vyměnit kotel s pomocí kotlíkové dotace, kde je požadovaná tepel.náročnost budovy do kategorie C (142 kWh/m2), pokud se nebudou provádět dodatečná opatření?
Děkuji
Dobrý den,
pokud byl dům zateplen jen zčásti, pak je spotřeba 207 kWh/m2a asi odpovídající.

Pro kotlíkovou dotaci platilo (letos mohou být změny), že spolu s výměnou kotle je nutné realizovat tzv. mikro-opatření (např. zateplení stropu či stěny, výměna některých oken apod. Mikro-opatření nebyla povinná, pokud podle Průkazu energetické náročnosti budovy dům spadá do kategorie C nebo lepší v jedné 3 oblastí:
- celková dodaná energie
- celková primární neobnovitelná
- průměrný součinitel prostupu tepla

Podle vašeho popisu váš dům asi žádnou z těchto podmínek nesplní, takže bude nutno nějaké mikro-opatření provést. PENB kvůli tomu zpracovávat nemusíte.

Dále také se nemuselo mikro-opatření provádět, pokud se na dům současně žádalo o dotaci v programu Nová zelená úsporám.

Přejeme hodně úspěchů!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk