Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.1.17 / dotaz č. 77071
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na tarif D57d v novostavbě. Vytápění spolu s přípravou TUV bude řešeno kondenzačním kotlem. Zároveň bude nainstalována Multisplit klimatizace (TČ vzduch-vzduch) pro přitápění a chlazení hlavních místností domu.
Bude problém tarif D57d získat při zvoleném způsobu vytápění?
Děkuji
Dobrý den,
podmínky tarifu D57d jsou následující: Součtový inst. příkon přímotopných nebo hybridních elektrických spotřebičů nebo systému vytápění s tepelným čerpadlem, včetně instalovaného příkonu akumulačního spotřebiče pro ohřev teplé užitkové vody, je-li takový spotřebič instalován, musí činit nejméně 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem v odběrném místě. Distributor přidělí odběrateli tuto sazbu i tehdy, jestliže je součtový příkon nižší než 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem, pokud odběratel prokáže, že výkon těchto elektrických spotřebičů odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu.
Podmínku tedy splníte pokud:
a) instalovaný tepelný výkon Vámi uvažovaného TČ odpovídá 40% příkonu odpovídající hodnotě hlavního jističe před elektroměrem (to by mělo být zřejmé z výchozí revize), nebo
b) doložíte výpočet tepelné ztráty budovy, že uvažované TČ pokryje tepelné ztráty domu. Výpočet tepelných ztrát není blíže definován, předpokládám že máte zpracován Průkaz energetické náročnosti budovy - jeho zpracovatel by Vám mohl takový výpočet relativně jednoduše poskytnout (výpočet TZ není v PENB přímo uveden, řeší ho jiné normy)

Pokud byste potřeboval detailnější informace, případně pomoci zajistit výpočet tepelných ztrát, ozvěte se ohledně osobní konzultace.
Pěkný den