Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.1.17 / dotaz č. 77082
Dobrý den,
po vyřazení již starého plynového kombnovaného kotle jsme zakoupili a nechali od frmy instalovat nový kondenzační plynový kotel v měsíci květnu(ecoTECpro).Na začátku měsíce listopadu se začala v bytě vyskytovat ve velké míře plísen .Využili jsme veškeré možnosti kontrol oken,dveří atd.Plísen se stále rozšiřovala.Nyní jsme si museli zakoupit lapač vlhkosti který stále je v provozu.Tak ,že topíme ,ale pánu bohu do oken(větráme).Musíte uznat ,že při klasickém topení bychom ušetřilí náklady na topení ,ale ekologie by byla tam někde.Jsme již důchodci a pořízení samotného kotle již stálo dost a ještě si pořizovat vedlejší komponenty proti plísni si nemůžeme dovolit.Prosím o radu jak máme postupovat proti výskytu plísně a dudržet teplo v bytě.Dodávám ,že bydlíme v činžovním bytě a na zateplení domu nejsou v dohledné době peníze.
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na provoz kondenzačního kotle sděluji:
Kondenzační kotle dosahují úspory paliva tím, že využívají teplotu spalin až pod bod kondenzace. Do komína tedy odcházejí spaliny o teplotě cca 70 °C. Aby byl tento způsob provozu možný, je nutno provozovat otopnou soustavu s teplotou topné vody do cca 60 °C, což předpokládá větší otopnou plochu otopných těles
Při nižších teplotách povrchu otopných těles může docházet k poklesu povrchových teplot stěn a to zejména na místech se špatným prouděním vzduchu např. v rozích místností, za nábytkem apod. Na místech s nízkou povrchovou teplotou dochází ke kondenzaci vodních par a na vlhkých místech .používat dostatečné Osazení oken systémem předsazené montáže umožňuje a pro minimalizaci tepelných ztrát vyžaduje tepelnou izolaci na ostění okna a částečně překrývající rám okna. K začištění přechodu rámu okna a zdiva se používá okenní začišťovací profil s lamelou z měkkého PVC, který umožňuje dilataci mezi rámem okna a zdivem, ke které dochází vlivem změn venkovních teplot. K ukončení mezi rámem okna a zdivem popř. mezi rámem a izolací použít pružný tmel.
Při osazení okna s vnějším lícem zdiva je rovněž nutno překrýt část rámu okna tepelnou izolací. Spodní hranu zateplovacího systému ukončit soklovým profilem, izolaci končící u spodního rámu okna pak opatřit parapetním plechem, aby se vyloučilo zatékání vody do izolace. Venkovní hrany izolace ostění opatřit kovovými rohovými lištami s nalepenou síťovinou jako ochranou proti možnému mechanickému poškození. Rovněž u tohoto způsobu je vhodné k ukončení přechodů použít pružný tmel.
Tento způsob osazení okna bude mít poněkud horší tepelně–izolační vlastnosti než způsob dříve uvedený. Při pečlivém provedení by však neměly být rozdíly výrazné.


S pozdravem

Ing. Josef Šťastný
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk