Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.2.17 / dotaz č. 77118
Dobrý den,žiji sama ve starším domku.Chtěla bych zateplit dům,vyměnit okna.
Ale jako starší důchodce si neumím vyřídit ty žádosti o dotace,atd...Chtěla bych se zeptat,jestli vy i tyto služby poskytujete?
Nebo jestli existují stavební firmy,které zároveň i s prací legálně a úspěšně vyřídí všechny žádosti a formality....?
Děkuji za odpověd
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Pro toho, kdo se nepohybuje v oboru stavebnictví, a nemá zkušenosti s jednáním se státními institucemi, je nezbytné, aby vyhledal pomoc u spolehlivého partnera.
Ve Vašem případě je prvním krokem vytvoření konkrétnější představy, jaké konstrukce a části Vašeho domu by se měly zateplit a to s ohledem na to, co od výsledku všechno očekáváte a jaký rozsah nákladů je pro Vás přijatelný.
Energetická konzultační střediska sítě EKIS poskytují bezplatné poradenství, v rámci kterého by výše popsané bylo určitě zodpovězeno. Výhodou je nezávislost poradenství bez vazby na jakéhokoli zhotovitele stavby nebo prodejce stavebních materiálů. Poradce je rovněž schopen zvážit možné stavební postupy zateplení velmi objektivně.
Vzhledem k obsáhlosti tématu Vašeho dotazu přikládám dále jen několik námětů, doporučuji ale spíše osobní bezplatnou konzultaci v některém ze středisek EKIS. Vybrat si můžete kterékoli, například v blízkosti bydliště. V Energy Centre České Budějovice se můžete objednat telefonicky na čísle 387 312 580, více informaci naleznete na www.eccb.cz. Na sjednanou osobní konzultaci je dobré mít s sebou podklady – původní výkresy nebo starší projekty domu (pokud jsou k dispozici), nějaké foto a povědomí o tom, z čeho je dům postaven a jaké materiály a výrobky obsahuje, alespoň základní přehled.
K žádosti o dotaci se dokládají dvě základní přílohy:
Je to stavební projektová dokumentace a energetický posudek, vše zpracované osobami s příslušnou autorizací – tedy projektant a auditor. Běžné menší stavební firmy většinou tyto pracovníky nemají a zajišťují si to jinde, stavebník často ani neví kde. Tím se ale zbavíte možnosti do vytváření dokumentace aktivně zasáhnout. Vlastník domu má nárok na to, aby mu bylo vše řádně vysvětleno a zdůvodněno. Vždy existuje několik variant řešení a smyslem je vybrat tu s nejlepším efektem. Kompletní službu některé i menší firmy nabízejí, zmíněnou „legálnost“ a úspěšnost neumím komentovat, ale setkávám se s případy s dobrým výsledkem, ale i naopak.
Důležitá je především koordinace návrhu zatetelení v projektu s energetickým výpočtem s ohledem na dosažení možné výše dotace. Ta je odstupňována v několika úrovních a bylo by třeba škoda dosáhnout na nižší podporu, pokud se dá vhodnou kombinací opatření dosáhnout na tu vyšší. Toto všechno lze v našem poradenském středisku zajistit včetně pomoci s elektronickým podáním vlastní žádosti. Zároveň je dle podmínek dotačního programu Zelená úsporám již známá konkrétní výše dotace.
Poté, co budete mít zpracovanou projektovou dokumentaci a všechny podklady, je možné vybrat firmu poměrně objektivním způsobem, kdy oslovení zhotovitelé oceňují stejné zadání. Neměly by se podcenit nezávislé reference na práci firmy.
V dotazu uvádíte záměr vyměnit okna a patrně zateplit fasády. U starších domů tento rozsah na dosažení dotace obvykle stačí. Často při konzultaci, nebo následném výpočtu a projektování, najdeme možnost, jak například dalším opatřením s malými náklady celkovou efektivitu zlepšíme.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice.