Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.1.17 / dotaz č. 77131
dobry den jsme 8 patrovy panelak svj s domovni kotelnou u paty domu která vytapi ještě jeden stejny dům, spotřeba gj pro nas dům byla teplo 697gj voda 390 gj za rok 2015, nekteri najemnici se chteji odpojit a vybudovat v dome vlastní kotelnu, v domne je 32 uplne stejnych bytu,musi byt licence na prodej tepla? ,cena plynu bude stejna jako u maloodberatele,navratnost investice?
Vážená paní,
děkujeme za vaše dotazy.

Pokud budete provozovat kotelnu pro vlastní potřebu domu, pak není nutná licence. Plyn pro kotelnu můžete odebírat jako střední odběratel, což vám umožní získat lepší smluvní cenu.

Návratnost závisí na stávající ceně tepla, na investici do nové kotelny a na provozních nákladech. Nezapomínejte, že v plynové kotelně musíte zabezpečit trvalý provoz, musíte mít někoho na odstraňování poruch, vyúčtování tepla, musíte provádět revize a servis atd. Dále je třeba počítat s tím, že životnost kotlů a dalších zařízení je cca 15 let, takže je třeba vytvořit fond na obnovu zařízení.

Pro výstavbu kotelny potřebujete stavební povolení; pokud by mělo dojít ke zhoršení emisí v místě, může to být problém.

Doporučujeme nechat si zpracovat studii, která podrobněji vyčíslí investiční a provozní náklady, výslednou cenu tepla a návratnost. Protože půjde o investici v řádu stovek tisíc Kč, bylo by dobré mít rozhodnutí dobře podložené. Aby se vám nestalo, že své peníze vyhodíte z okna.

Přejeme příjemné bydlení!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk