Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.1.17 / dotaz č. 77133
Dobrý den,mám malý dotaz je pravda, ze pokud mam za radiátory odrazovou hliníkovou fólii a budu nyni stříkat bilou barvou radiátory, tak by se neměli postříkat barvou jinak dojde ke snizeni ucinku odrazu tepla nebo je to spíše o tom materiálu hliniku a je to jedno jestli dojde k postrikani? Děkuji za info.
Dobrý den,
ano, je to pravda.
Hliníková fólie neslouží k tepelné izolaci (jako např. polystyrén nebo minerální vata), ale je určena k posílení sálavé složky tepla vydávaného otopným tělesem. Zcela zásadní je tedy parametr odrazivosti jejího povrchu na straně k tomuto tělesu, resp. do místnosti - právě z tohoto důvodu je tento povrch řešen hliníkovou fólií, která zaručuje, zejména v případě jejího precizního provedení, vysokou hodnotu odrazivosti. V případě, že byste fólii natřel (bílou) barvou, bude tato vlastnost fólie značně zhoršena a požadovaný efekt fólie tak velmi snížen.
Z výše uvedeného důvodu doporučuji před natřením otopných těles fólii demontovat nebo překrýt.
Na závěr ještě znova připomínám, že fólie nenahrazuje klasickou tepelnou izolaci - v případě, že máte zájem o dosažení trvalé úspory na vytápění, je vhodné provést zateplení objektu - např. s využitím dotace z programu Nová zelená úsporám. V případě zájmu o tento dotační program nás můžete kontaktovat pro sjednání schůzky v našem poradenském středisku - konzultace jsou zdarma.

Odpovídá:  Ing. Vojtěch Bílek ml. - EKIS Veselí nad Moravou Ing. Bílek
Téma:  Vytápění
tisk