Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.2.17 / dotaz č. 77138
Dobrý den,
chci se zeptat, jaký bychom měli mít výkon plynového kotle. Před 5 lety jsme koupili 100 let starý dům, nechali jsme ho podřezat, okna vyměnili za plastová, zateplili 15 cm polystyrenem, půdu zateplili 18 cm vatou.
Náš instalatér pro nás zvolil plynový (turbo kotel) Baxi o jmenovitém příkonu 26,9 kW a minimální tepelný příkon 10,6 kw.
Nyní v těchto mrazech máme problém vytopit dům na 23 stupňů. Kotel nám zhřívá vodu ve 120l bojleru na 50 stupňů. Plynem i vaříme . Zhřívání vody má přednost před vytápěním, tudíž, když chceme mít v domě aspoň trochu teplo, tak musíme vypínat ohřev vody. Jenže tím, jak strašně dlouho trvá, než je v domě 23 stupnů,( např. ráno je v domě 20 stupnů, tak trvá až do večera, než se dům vytopí na oněh 23 stupnů, na noc kotel vypínáme) což se ani někdy nestane, tak vodu máme věčně vlažnou.
Předešlé roky jsme tento problém neměli. Zřejmě je to letošními dlouhodobými mrazy.
Mě by zajímalo, zda máme dostatečný výkon kotle, nebo kde by vlastně mohl být problém.
Měsíční zálohu na plyn máme 2500 Kč, s tím, že nám tak necelé 3 tisíce vracejí. Myslím, že nato, že máme zateplený dům, protopíme strašně moc. Roční spotřeba plynu je u nás zhruba 18,6 Mwh.
V létě samozřejmě netopíme, a za ohřev vody platíme tak 700 Kč měsíčně. Kdežto v zimě 3800 Kč měsíčně.Větráme intenzivně 2x denně.I přesto se nám hodně sráží voda na oknech.
Je například nějaký odborník, který by nám řekl, kde je problém, nebo zda třeba nemáme špatně nastavený kotel? Našemu instalatérovi už moc nevěříme.
Děkuji za rady
K přibližnému určení potřebného výkonu kotle potřebujete znát několik důležitých věcí. Tou první je obytná plocha domu v metrech čtverečních, tou další je stáří domu a jeho případné zateplení a také zda dům disponuje moderní nebo starší instalací ústředního topení (ÚT) a teplé užitkové vody (TUV).Všeobecně tedy lze konstatovat, že na jeden metr čtvereční je potřeba výkon zhruba 70 až 80 Wattů tepelného výkonu u novější budovy s moderní instalací topení. U starších domů bez tepelné izolace (s větší tepelnou ztrátou domu) a tradiční instalací topení jde o hodnotu zhruba 150 až 160 Wattů na jeden metr čtvereční. V případě přepočtu na metry krychlové jde o hodnotu 35-40 Wattů respektive 70-80 Wattů. Tyto hodnoty jsou však pouze orientační a nezohledňují případné rezervy a osobní podmínky, které jsou odlišné pro každou budovu. Tím se rozumí například počet osob, které v domácnosti žijí. Podle počtu osob žijících v domácnosti se totiž odvíjí i nároky na vytápění jednotlivých místností ale i nároky na množství teplé vody.
Z uvedených veličin je zřejmé, že Váš instalovaný plynový kotel splňuje požadavky jak na ÚT, tak i na TUV a myslím si, že příčiny špatného vytápění a ohřevu vidím v jeho špatném seřízení. Toto bych nechal na práci specializovanému odborníkovy na plynové kotle (pokud možno specializovaném na značku vašeho kotle).
Kondenzace na oknech je způsobena většinou špatnou plošnou cirkulací vzduchu v místnosti. Větrání místnosti otevřením oken není dostačující na výměnu vzduchu v celé místnosti. Navíc zateplení, ve vašem případě polystyren není propustný a chová se jako izolant. V praxi se tyto případy řeší tzv. rekuperací, což je hodně nákladná investice, lze ovšem na ni také získat dotaci.
Příklad výpočtu hodnoty příkonu plynového kotle (předpoklad vaší situace)
Když budu tipovat váš RD ze 70-tých let s dobrým zateplením a starší instalací ÚT a TUV s obytnou plochou cca 180 m2, tak by váš kotel měl mít minimální přibližný výkon 18 kW. Opravdu zkuste poptat odborníka na seřízení vašeho kotle, věřím, že se doberete ke zdárnému vyřešení vaší situace.
Děkujeme za Vaše dotazy
Odpovídá:  Ing. Martin Červinka* - EKIS Zlín
Téma:  Vytápění
tisk