Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.1.17 / dotaz č. 77154
Dobrý den p . Bílek, prosim o bližší informace týkající se izolace Lupo therm. Pripadne na mail ...................
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.
Problematika zateplení vrstvenými fóliemi se dostala do povědomí veřejnosti již před více než 5 lety. Z té doby je možné také dohledat množství zajímavých odborných článků a polemik. Na některé z nich Vás snad mohu odkázat:
První dva jsou z blogu Doc. Svobody z ČVUT, který patří mezi přední odborníky na stavební fyziku. Bohužel, tento blog je primárně určen pro specialisty využívající software, který doc. Svoboda vyvíjí - pro běžné uživatele je přístup k těmto odkazům zpoplatněn. Na druhou stranu, právě zde se rozvinula rozsáhlá diskuze, do které se intenzivně zapojil také zástupce firmy, která Lupotherm nabízí.
http://blog.kdata.cz/stavebni-fyzika/article/reflexni-izolace-jak-modelovat-v-teple/?srt=nejkomentovanejsi
http://blog.kdata.cz/stavebni-fyzika/article/reflexni-izolace-a-zavislost-prenosu-tepla-salanim-na-teplote/
Problematikou se zabývá také tento - nezpoplatněný - článek:
http://stavba.tzb-info.cz/tepelne-izolace/9074-k-prostupu-tepla-reflexnimi-tepelnymi-izolacemi

Ze všech výše uvedených odkazů je zřejmé, že izolace Lupotherm nenahradí zateplení "běžnými" izolanty v takové míře, jak je prezentováno na stránkách prodejce.
Tento výrobek se za dobu svého prodeje nestal "všeobecně známým" v řadách zájemců o zateplení (přestože zateplování budov je v posledních letech silně podporováno státními dotačními tituly - Nová zelená úsporám i dotačními tituly s přispěním prostředků Evropské Unie), proto bude zřejmě problém najít ve Vašem okolí instalaci tohoto systému, se kterou by měl majitel dlouhodobé zkušenosti.

Odpovídá:  Ing. Vojtěch Bílek ml. - EKIS Veselí nad Moravou Ing. Bílek tisk