Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.2.17 / dotaz č. 77182
Dobry den,prosim poradte. Mame asi 100 let stary domek se sklepem. Nad nim je obyvaci pokoj a chodba. Chteli bychom zateplit sklepni strop (nechceme zvedat podlahu v hornim patre) ale problem je,ze strop je klenuty a je z mixu cihel-kamene. Foukanou izolaci jsme po cenove nabidce zamitli. Pokud bychom chteli zateplit eps? Jakym zpusobem,aby nepronikal chlad ze sklepa do podlah?
Vážená paní,
V zásadě lze použít pěnový polystyrén, ale nepříjemné je to prohnutí stropu (klenby). Bylo by nutné nařezat desky na užší pásy, které by lépe kopírovaly tvar stropu. Možná jednodušší by bylo použít speciální 20cm široké lamely z minerální vaty určené k izolaci stropů (viz http://www.knaufinsulation.cz/sites/cz.knaufinsulation.net/files/technicky-list/CTL-C1.pdf). Pokud je strop dost vysoko, pak by bylo možné uvažovat o vytvoření rovného zavěšeného podhledu ze sádrokartonu izolovaného minerální vatou, která by mohla vyplnit celý prostor pod klenbou, nebo deskami polystyrénu, nad nimiž by zůstal volný prostor.

S pozdravem Mgr. F.Macholda a Mgr.K.Murtinger

P.S. Pokud byste chtěla konkrétnější odpověď, zavolejte mi na 603731139. Bylo by dobré vědět jak to vypadá s vlhkostí a s tepelnými mosty u obvodových stěn.
K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk