Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.2.17 / dotaz č. 77190
Dobrý den,

Zákazník má byt v bytovém domě, nad 1.PP.Objekt byl zateplen, vyměněna okna atd. Stěžuje si opakovaně na chladnou podlahu (podlaha vytápěné místnosti nad nevyt. sklepem). Vytápění je CZT, přes domovní stanici a dále k jednotlivým radiátorům. Teplota vzduchu v dané místnosti dosahuje při těchto mrazech bez problémů požadovanou teplotu 21stupňů - tedy dá se místnost vytopit. Dotaz zní, zda může jako obyvatel daného bytu požadovat (argumentovat), že povrchová teplota dané podlahy není v souladu s normou (např. 730540 apod.), případně na co mám ze zákona nárok a v jaké předpisu, paragrafu může mít oporu.

Děkuji Vám.
Vážený pane kolego,

váš zákazník může požadovat, aby stavba splňovala požadavky podle § 21 odst. 1 vyhlášky č. 268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby:

"Podlahové konstrukce musí splňovat požadavky na tepelně technické vlastnosti v ustáleném a neustáleném teplotním stavu včetně poklesu dotykové teploty podlah [...]"

Požadavky na součinitel prostupu tepla a pokles dotykové teploty podlahy jsou uvedeny v ČSN 730540 - kapitoly 5.2 a 5.5.

Dále je možné zkontrolovat, zda je budova splňuje pravidla pro vytápění dle vyhlášky č. 194/2007 Sb. Tedy že v prostorách je projektem předepsaná teplota. To se týká nejen bytů, ale i sklepů. Je možné, že projekt předpokládal teplotu ve sklepě např. +10°C; pokud je tem v současnosti teplota nižší, může to být příčinou "studené podlahy".

S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk