Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.2.17 / dotaz č. 77315
Dobrý den,

v bytovém domě bude probíhat montáž I-RTN na otopných tělesech.
V koupelně mají byty otopné těleso žebřík-kombinovaný. V době kdy není v provozu plynová kotelna v domě, mohou si vlastníci přitápět v koupelně tak, že žebřík připojí do zásuvky.
Můj dotaz zní:
- jak následně probíhá rozúčtování nákladů, jak proběhne v těchto bytech kde se i přitápí el. proudem. Vlastník zaplatí 2x energii: za el. proud a teplo.

Musí být montáž přístrojů I-RTN i v koupelně?

Předem děkuji za odpověď.




Dobrý den,
indikátory pro rozdělení topných nákladů (IRTN) musí být na každém tělese. IRTN samozřejmě neumí rozlišit, zda těleso topí elektřinou, nebo topnou vodou z kotelny. Nájemníci pak zaplatí za teplo dvakrát, přesně, jak píšete.

Řešením může být to, že odečet IRTN se nebude provádět jen na konci kalendářního roku, ale i na konci a na začátku topné sezóny. Hodnoty ("dílky") naměřené mimo topnou sezónu se pak nebudou započítávat do nákladů na teplo z plynové kotelny. Je tedy výhodnější zvolit IRTN s dálkovým odečtem (aby se nemuselo vstupovat do bytů 3 x ročně) a dojednat s firmou mimořádné odečty (což se samozřejmě platí).

Samozřejmě, pokud si někdo přitopí elektřinou v době, kdy topí i plynová kotelna, pak zaplatí energie dvakrát. Správně dimenzované vytápění by však mělo zajistit v koupelně teplotu +24°C. Pokud tomu tak není, prověřte nastavení dodávky tepla.


Přejeme příjemné bydlení!
J. Truxa, K. Srdečný

Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk