Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.2.17 / dotaz č. 77346
Dobrý den,

chci se zeptat, zdali pomáháte se sepsáním žádostí pro kotlíkové dotace - nyní i pro tu doplňkovou výzvu. Příliš nevím, co všechno je zapotřebí...
Dobrý den
Od 1.3. 2017 do 31.3. 2017 budou přijímány žádosti o dotaci do doplňkového dotačního programu Moravskoslezského kraje „Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji II – kotle na biomasu a tepelná čerpadla“.
V rámci tohoto programu bude podporována výměna stávajících starých neekologických kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním pouze za kotle na tuhá paliva (výhradně na biomasu) a tepelná čerpadla. Seznam podporovaných zařízení je uveden na https://svt.sfzp.cz/.
Program je rozdělen na dvě části. Pokud jste loni nežádal, bude s vás týkat část A. Otevřený dotační titul, který je určen pro nové žadatele. Žádost je nutno vyplnit elektronicky na adrese https://aplikace.msk.cz/kotliky/. Elektronickou žádost si můžete „předvyplnit“ a uložit, její odeslání však bude možné až v den zahájení příjmu žádostí, tj. 1. 3. 2017 od 10 hod. Elektronickou žádost bude následně nutné do 10 pracovních dnů doplnit listinnou verzí se všemi potřebnými přílohami.
Pro poskytnutí dotace bude rozhodující pořadí podání žádostí; vzhledem k omezené alokaci pro dotační program bude podávání žádostí automaticky ukončeno po obdržení 350 žádostí
Podmínky poskytnutí dotace jsou shodné jako v předchozím dotačním programu „Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji“, tj.:
- žadatelem o dotaci může být pouze fyzická osoba vlastnící rodinný dům na území kraje s maximálně třemi bytovými jednotkami,
- výše dotace činí 80 % nákladů z maximální částky 150 tisíc korun,
- pokud se dům nachází v oblasti, která má dlouhodobý problém se znečištěným ovzduším (v tzv. prioritním území), získá žadatel dalších 5 % navíc,
- všichni žadatelé bez rozdílu pak obdrží další 5 % navýšení dotace z rozpočtu kraje,
žadatelé z obcí a měst, které se zapojily do spolupráce s krajem při spolufinancování kotlíkových dotací, získají i další příspěvek od těchto obcí.

Pokud máte starý rodinný dům, který nesplňuje klasifikační třídu energetické náročnosti budovy „C“ bude nutné provést tzv. „mikro“ energetické opatření. Toto spočívá např. v dílčí výměně oken, zateplení střechy, výměna dveří, atd. Tyto opatření je potřeba konzultovat s energetickým specialistou, který potrvdí jeho vhodnost.
Jsou energetičtí specialisté, kteří se problematikou kotlíkových dotací zabývají a pomohou Vám s přípravou žádosti. Náklady za jejich služby lze zahrnout do způsobilých výdajů, na které bude poskytnuta podpora z dotačního programu.
Veškeré informace týkající se „Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji II“ najdete na www.lokalni-topeniste.cz
Odpovídá:  Antonín Žvak - EKIS Ostrava DK projekt tisk