Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.2.17 / dotaz č. 77351
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jaký energetický štítek musí splňovat po rekonstrukci stará roubená chalupa (užívaná ale jako rodinný dům). Rekonstrukce se týká výměny a zateplení střešního pláště, nicméně roubenou část stavby bychom chtěli ponechat v původním stavu bez dodatečného kontaktního zateplení. Energetická náročnost budovy bude tedy stále patrně dost vysoká. Nemohu nikde dohledat, jaké jsou požadavky na rekonstrukce. Co vlastně musí dům nakonec splňovat. Děkuji za odpověď
Dobrý den,

děkuji za dotaz, dle textu odhaduji, že pravděpodobně nemáte na mysli energetický štítek, ale průkaz energetické náročnosti (PENB), který obsahuje i grafickou část jako na štítcích.
Případy, kdy je nutné zpracovat PENB stanovuje zákon 406/2000 Sb. o hospodaření energií.

Ve vašem případě se jedná o současnou zkolaudovanou stavbu. V tomto případě je nutné zpracovat PENB při větší změně dokončené budovy, rozumí se změna, která probíhá na více než 25 % celkové plochy obvodového pláště budovy.
Tzn., že je nutné splnit požadavky na energetickou náročnost budovy podle prováděcího právního předpisu. Pro rekonstrukci jsou mírnější požadavky, než pro novostavbu, postačí tedy dodržet požadovaný součinitel prostupu tepla měněné konstrukce střechy.

Požadované hodnoty součinitele prostupu pro střechy ploché a se sklonem do 45 °včetně stanovuje ČSN 73 0540-2:2011 Tepelná ochrana budov na U = 0,24 W/m2K.

Konstrukce do kterých nebudete zasahovat, není nutné dodatečně zateplovat na požadované hodnoty.

V případě, že by se zasahovala i do technických systémů je nutné dodržet požadovanou účinnost (kotle, chlazení, vzduchotechniky,..).

V případě nejasností, můžete zajít na místní stavební úřad, seznámit je se záměrem a zeptat se, jaké doklady od vás budou skutečně vyžadovat.

S pozdravem SIGREEN Kolín 6021
Odpovídá:  Veronika Fialová* - EKIS Kolín SIGREEN tisk