Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.2.17 / dotaz č. 77518
Dobrý den,
chtěl bych doporučit vhodnou sestavu Solárního FV systému pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem. Pro ohřev TUV bych chtěl využívat stávající bojler o objemu 125L a příkonu 1500W. Dákle bych se chtěl zeptat jestli je možné mít na tento systém dotaci zelená úsporám.
Předem děkuji za odpověd.
Hezký den,

jako vhodná sestava na ohřev užitkové vody se hodí například FVE o výkonu 1,53 až 2,04 kWp, která splňuje podmínky programu Nová zelená úsporám (NZÚ) v podoblasti C 3.3 Solární FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem.

V tomto případě se dá říci, že téměř každá domácnost si může takový systém pořídit. Výhodou je, že lze toto provést i dodatečně a není to výsadou jenom novostaveb, neboť Instalace malé fotovoltaické elektrárny je poměrně jednoduchá a nevyžaduje žádné složité stavební úpravy ani povolení od distribuční společnosti.

Pro velikost Vašeho akumulačního zásobníku na ohřev užitkové vody o objemu 125 litrů vody se hodí například FVE o výkonu 1,53 kWp, která může být složena s 6 kusů FV panelů (každý o výkonu 255 Wp) a řídící jednotky Kerberos 250 S, která byla vyvinuta zejména pro potřeby ohřevu užitkové vody pomocí fotovoltaických panelů a dokáže vyrobenou elektrickou energii efektivně rozdělovat dle přednastavených priorit. V prvé řadě pošle vyrobenou elektřinu do akumulačního zásobníku užitkové vody (bojleru) a po jeho nahřátí použije vyrobenou elektřinu například pro dobíjení akumulátorů. Pokud není dostatek vyrobené elektřiny z fotovoltaických panelů, tak umí automaticky po přepnutí použít elektřinu ze sítě.

Navíc SOLAR KERBEROS umí zpracovávat proud a napětí z fotovoltaických panelů podle intenzity slunečního svitu tak, aby byl výkon panelů neustále maximalizován. K tomu mu pomáhá technologie, která sleduje takzvaný bod maximálního výkonu fotovoltaického systému (této technologii se říká MPPT, z anglického Maximum Power Point Tracking),

Pro FVE o výkonu 1,53 kWp budete potřebovat jižně orientovanou plochu střechy o rozměrech cca 10 m2 a FVE Vám umožní ročně ušetřit okolo 1000 kWh elektřiny.

Pokud se však rozhodnete pro FVE o výkonu 2,04 kWp dokážete ročně efektivně zužitkovat cca 1.400 kWh elektřiny a pro 8 kusů FV panelů budete potřebovat 13,2 m2 jižně orientované a nezastíněné plochy střechy.

Návratnost Vaší investice (při průměrné ceně elektřiny 3 Kč/kWh) se započtenou dotací je cca 10 let při pokrytí ohřevu vody 70% (požadavek NZÚ je minimálně 50%).

Doporučená velikost akumulačního zásobníku je však v tomto případě minimálně 163 litrů (podmínkou dotace je 80 litrů na 1 kWp výkonu FVE).

Dnes již existují elektrické akumulační ohřívače vody s kombinovaným ohřevem, které používají na ohřev vody střídavý (AC) proud z elektrické sítě a stejnosměrný (DC) proud z fotovoltaických panelů, kdy je výhodou to, že mezi fotovoltaické panely a elektrickou topnou spirálu není vložen střídač a tak je tento systém ohřevu pro nás cenově dostupnější.

Ohřívač vody může být například i dvouspirálový, jenž je připraven jak pro přímé připojení fotovoltaických panelů tak také pro napojení z elektrické rozvodné sítě.

Pro provozování fotovoltaického ohřevu nepotřebujeme souhlas provozovatele distribuční soustavy ani licenci na výrobu elektřiny, protože se jedná o ostrovní provoz.

Před realizací doporučuji vše prokonzultovat s odborníky z oboru přímo na místě Vaší instalace, aby bylo možno navrhnout optimální řešení.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk