Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.2.17 / dotaz č. 77519
Dobrý den,
koupil jsem dům a nyní uvažuji, jak a jestli vůbec ho zateplovat. Jestliže je to vhodné, preferuji práci svépomocí. Dům je postaven z dírkovaných pálených bloků 300mm. Přikládám pohled z mapy.cz: https://mapy.cz/zakladni?x=17.3504329&y=49.0659886&z=18&pano=1&pid=7504413&yaw=3.218&fov=1.257&pitch=0.059&source=addr&id=9576316

Dům je vytápěn plynovým kondenzačním kotlem.
Již jsem zateplil střechu polystyrenem a uvažuji dále. Prosím o rady ohledně druhů zateplení a materiálů k tomu vhodných. Minulý rok, který nebyl příliš studený, jsem protopil 26tis. Kč. Je vhodné dům zateplovat a jak?

Předem díky za odpověď.
Dobrý den, pane Hrkalík,
výměna zdroje (kondenzační plynový kotel), stejně jako zateplení střechy, jsou opatření, která jistě významným způsobem zajistila snížení spotřeby - která je vzhledem k RD (viz mapa) poměrně dobrá, ovšem daná také ne zrovna typickým topným obdobím. Děrované bloky tl. 300 mm dosahují součinitele prostupu tepla U = cca 1,1 W/m2/K, takže je zde jistě potenciál ke zlepšení energetické bilance zateplením. Pokud byste chtěl pro zateplení využít dotace z programu Nová zelená úsporám, je nutno pro takovéto dílčí opatření dosáhnout hodnoty lepší než doporučené dle ČSN 730540-2, konkrétně se jedná o hodnotu U = max. 0,225 W/m2/. Tomu odpovídá vnější kontaktní zateplení polystyrénem tl. 150 mm nebo grafitovým polystyrénem tl. 120 mm, případně minerální vatou tl. 140 - 150 mm. Uvedené hodnoty jsou orientační, je nezbytně nutné provést odborné posouzení na základě skutečných parametrů stávající konstrukce. Dotace pro toto dílčí opatření je 500,- Kč/m2 zateplené stěny. Vzhledem k tomu, že Váš RD je v Boršicích, mohu Vám nabídnout konzultaci v našem středisku EKIS, které provozujeme také v Polešovicích. Pro tuto konzultaci je vhodné si připravit pár fotek RD (možno i poslat předem emailem), dokumentaci RD - pro orientační seznámení stačí jakékoliv staré "plány", i neúplné. Také bude potřeba mít informace o zateplení střechy - na toto zateplení je při splnění předepsaných podmínek možné čerpat dotaci i zpětně. A pokud již máte provedenou výměnu otvorových výplní, pak také informace o jejich parametrech. Na schůzce můžeme provést orientační kalkulaci možné výše dotace a probrat další nezbytnosti pro podání žádosti. Vzhledem k tomu, že nabízím konzultaci mimo naše konzultační středisko, zavolejte mi pro sjednání termínu schůzky (do 19.2. jsem na dovolené).
V. Bílek
Odpovídá:  Ing. Vojtěch Bílek ml. - EKIS Veselí nad Moravou Ing. Bílek tisk