Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.2.17 / dotaz č. 77520
Dobrý den,
bydlíme v cihlovém řadovém domě z 30.let, máme velká špaletová okna na obou stranách bytu. Po změně kotle na kondenzační před 2 roky se v zimě začala vnitřní strana vnějších oken rosit, ale tak, že po skle teče voda. Okna před tím sice netěsnila, ale nikdy za 15 let provozu původního kotle se toto nestávalo. Vlhkost utíráme každý den minimálně 2x, větráme co nejvíce (v bytě vlhkost cca 40%), ale přesto jsou každý den okna mokrá, čímž se také ničí. Nejhorší je to s klesající teplotou, v bezvětří. Topenář mi řekl, že to není možné, aby to způsobila změna kotle, ale my jsme si jití, že ano. Čím by to mohlo být a jak bychom mohli problém odstranit, na koho se můžeme případně obrátit? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.
Rosení vnitřní strany skel okenních výplní je fyzikální jev, ke kterému dojde v okamžiku, kdy při určité teplotě vnitřního vzduchu a relativní vlhkosti v místnosti bude teplota na okně nebo skle natolik nízká, aby došlo ke kondenzaci. Pro vlhkost 40 % a teplotu v místnosti 20 °C je tato teplota 6 °C a méně.
Myslím tedy, že Váš problém je způsoben více působícími faktory, zkuste tedy prověřit následující body:
- pravděpodobně vytápíte na nižší teplotu (bude tedy třeba vytápět alespoň v kritických dnech s nižší teplotou venku na vyšší interiérovou teplotu)
- pravděpodobně i vlhkost bude v interiéru přímo u oken vyšší než avizovaných 40 % (zkuste ji změřit dalším vlhkoměrem a případně upravte užívání v domě, o kterém ale nic nepíšete – nesušit prádlo, při vaření používat odsavač par apod.)
- okna budou zřejmě také původní, takže zcela jistě budou nejslabším článkem – otopné těleso by tedy mělo být umístěno přímo pod oknem a tím by měla být zajištěna správná cirkulace teplého vzduchu v místnosti (pozor třeba i na záclony, závěsy, které umístěné před otopným tělesem toto omezí)
- nutné je opravdu účinné větrání - zkuste větrat alespoň 3x denně po dobu cca 5 až 10 minut
Samotná změna kotle toto pravděpodobně nezpůsobila, alespoň ne sama. Nepíšete, jaký jste měli původní kotel, ale možná kotel na tuhá paliva. U něj je už samotná regulace problém, tedy jste pravděpodobně interiér dříve zlehka přetápěli, tudíž i vysušovali. Dokonce i samotné spalování v kotli na tuhá paliva umístěném v interiéru domu vede k vysoušení okolního vzduchu, na rozdíl od spalování zemního plynu v kondenzačním kotli, který má přívod vzduchu pro hoření zvenku.
Pro podrobnější rozbor problému se na nás neváhejte opětovně obrátit. Ve vaší záležitosti je ještě řada věcí, které bychom potřebovali vědět – nebyla provedena např. rekonstrukce (zateplení?) atd.
Závěrem – nějakým jednoduchým opatřením problému s rosením oken nezabráníte. Bude třeba vyladit způsob užívání nemovitosti, případně naplánovat nějaké komplexnější úpravy/opravy (výměna oken atd.).
S pozdravem Michaela Andrejsová.
Odpovídá:  Ing. Michaela Andrejsová - EKIS Nymburk Andami
Téma:  Vytápění
tisk