Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.2.17 / dotaz č. 77552
Dobrý den, rádi bychom postavili dům, na nějž již máme zhotovený návrh od architekta, nyní probíhá projektová dokumentace k podání žádosti o stavební povolení. Jedná se jednopodlažní dům nepravidelného, téměř trojúhelníkového, půdorysu. Bylo nám řečeno, že "bungalov" na nízkoenergetické hodnoty nedosáhne. Je tomu opravdu tak? Na koho se máme obrátit ke zhotovení nějakého propočtu, abychom dosáhli alespoň nějaké úspory na energiích?

Děkuji za odpověď
Dobrý den paní doktorko,

děkuji za Váš dotaz.

Obecně nelze říci, že jakýkoli objekt nemůže nedosáhnout nízkoenergetického či pasivního standardu. Na základě výpočtů a případně návrhu změn (tzv. Energetickou optimalizací) lze do pasivního standardu upravit jakýkoli objekt.
Každá stavba je originálem. Do výpočtu energetické náročnosti vstupuje mimo jiné také velikost objektu, hmotové řešení, plochy prosklení fasády, stínění okolní zástavbou, orientace ke světovým stranám a další.
Může se stát, že na základě výpočtů vyjde investice do úprav pro konkrétní stavbu jako nevýhodná z pohledu investičních a provozních nákladů.

Dovolte mi Vás pozvat na nezávaznou bezplatnou konzultaci v rámci poradenství EKIS do naší kanceláře (Michelská 18/12a, Praha 4). Kde můžeme vše probrat podrobněji konkrétně pro Váš projekt. Projdeme společně také podmínky k získání dotace dotačního titulu Nová zelená úsporám a zhodnotíme potenciál.

Termín schůzky si můžete sjednat na telefonním čísle 603 286 336.

S přáním hezkého dne
PORSENNA o.p.s.
Odpovídá:  Ing. Michal Čejka* - EKIS Praha Porsenna tisk