Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.2.17 / dotaz č. 77581
plánuji zateplit strop, respektive podlahu nepochozí půdy. Zvažuji nejednoduší izolaci v rolích po dvou vrstvách křížem.
Strop je hurdový do I nosiču + 10cm škáry, 5cm škvárová mazanina. Těsně nad podlahou jsou vedeny trámy střešní konstrukce.
Izolaci bych tedy vkládal mezi trámy.
Jde mi o to, zda parozábranu upevnit do trámů - vytvořit jakési účko a do toho vkládat izolaci nebo trámy obalit do parozábrany celé?
Dále zda v místech připevnění parozábrany k trámu nebudou tepelné mosty - zda spoje něčím přetmelit?
A ještě mám otázku, zda položit izolaci i zvrchu na trámy- jednu vrstvu mezi trámy a druhou překrýt i s trámy?
Ještě mám obecný dotaz zda je lepší izolace volně ložená nebo foukaná izolace?

Vážený pane,
pokud jsou trámy alespoň několik mm nad podlahou tak parozábranu podsuňte pod ně. Pokud to nejde udělejte korýtko tak asi do 1/2 až 2/3 trámů, to bude stačit; rozhodně je neobalujte celé. Pokud nad tu izolaci už nebudete dávat nějakou difuzně uzavřenou podlahu (jen difúzně otevřenou pojistnou fólii) nebo pokud můžete mezi fólií a podlahou nechat asi 5cm vysoký provětraný prostor pak asi žádné riziko kondenzace vlhkosti nehrozí (ten strop bude mnohem méně propustný pro vodní páru než ta vata a pojistná fólie). Tudíž asi také nebude třeba parotěsnou fólii nějak zvlášť na trámy těsnit. Nicméně protože bude třeba fólii stejně přichytit nějakou laťkou aby na trámu držela, pak možná není špatný nápad vytlačit na fólii nebo trám vrstvu vhodného tmelu, který fólii podrží aby se vám pak laťkou lépe přichytila a současně bude těsnit. Ty trámy pochopitelně tvoří v té izolaci tepelné mosty, takže je rozumné dát nějakou vrstvu izolace i nad trámy. To zda je lepší volně ložená nebo foukaná izolace asi spíše záleží na ceně a na tom zda je to navěky nebo zda tam třeba budete někdy v budoucnu dělat podkroví- v tom případě bych spíše položil takový druh izolace, který se dá snadno zvednout a použít mezi krokve nebo i někde jinde. Pokud je to napořád, tak je možná lepší foukaná izolace. Pokud využijete celulózová vlákna (např.CLIMATIZER nebo TEMPLAN) pak je vhodné aby střecha nepropouštěla zádnou vodu nebo sníh (ani při zafoukání větrem). Tyhle materiály se po namočení zplstní a zmenší svůj objem. Odolnější je v tomto ohledu foukaná minerální vata (viz např. http://www.foukaneizolace.cz/informace/mineralni-vlna-a-jeji-vyhody/15 ).

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk