Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.2.17 / dotaz č. 77617
Mám nainstalovanou fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 12kW od roku 2010. Mám zájem o dodatečnou instalaci akumulačních baterií pro dosažení lepšího využití fotovoltaického systému. Sdělte prosím,zda můžete tento problém řešit. Děkuji.
Hezký den,

pro komplexní zpracování návrhu kapacitní velikosti baterií až po vlastní realizaci jejich osazení budete potřebovat informace o Vašich současných i plánovaných spotřebách elektřiny a rozložení odběrů elektřiny během dne a to jak v pracovních dnech, tak i o víkendech.Vše doporučuji prokonzultovat s energetickým poradcem specialistou, či projektantem. Ten by měl umět následně takto záskaná data správně vyhodnotit a zvolit vhodný typ i velikost bateríí.

Není mi známo, jakou máte smlouvu se svým dodavatelem elektřiny. Proto bude zároveň potřebné ověřit, jak se projeví ve výsledku lepší využití FVE s osazenými bateriemi. Bude třeba také na místě zajistit vhodný prostor pro osazení baterií a nabíjecí a vybíjecí automatiku.

Důležité také je, z jakých komponentů máte nyní fotovoltaickou elektrárnu postavenou a zda bude například možné využít pro nabíjení baterií některé již instalované zařízení a nebo zda bude nutno instalovat zcela novou nabíjecí a vybíjecí automatiku.

Vhodné je, aby instalovaný fotovoltaický systém byl vybaven technologií pro účinnou optimalizaci systému v závislosti na zátěži (např. sledovaní maximálního bodu výkonu „MPPT“).

Možná bude vhodná i akumulace vyrobené elektřiny do vody, kterou používáte na mytí. Také na podporu vytápění se může využít nadvýroba elektřiny. Co bude nakonec nejvýhodnější by měly ukázat ekonomické propočty.

U baterií se hledí zejména na následující parametry: Ty budou závislé i na způsobu použití a také na typu použitých technologických zařízení:

Životnost baterie (počet nabíjecích a vybíjecích cyklů)
Provozní teplota (vyšší teplota zkracuje životnost baterie)
Nabíjecí/vybíjecí proudy
Nabíjecí napětí
Hloubka vybití

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce