Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.2.17 / dotaz č. 77634
Dobrý den,

obracím se na Vás s žádostí o konzultaci ohledně energetického řešení plánované stavby nového rodinného domu. Jedná se o dvoupatrový RD v Železném Brodě s rozměry 15,4 x 8,0 m. Dům je ve svahu s orientací obytných částí na J-JV. Stavbu bychom rádi řešili jako „energeticky efektivní dům" s přirozeným větráním okny. K uvažované koncepci RD mám následující dotazy:

1) VNĚJŠÍ STĚNY - Zaujala mě možnost provedení vnějších stěn z jednovrstvých cihel bez dalšího dodatečného zateplení (např. Porotherm EKO+). Výrobci pro tento systém udávají dobré tepelně-izolační vlastnosti (U = až 0,18 W/m2.K) – v porovnání např. s tepelnými ztrátami okny (U = min. 0,5 W/m2.K). Od tohoto řešení očekávám, že dům bude přirozeně „dýchat“ (oproti celoplošnému zateplení polystyrenem) a současně při výstavbě nevzniknou komplikované detaily s tepelnými mosty (rádi bychom stavěli svépomocí). Jaké máte zkušenosti s popsaným řešením, doporučil byste jej, nebo je lepší zateplit? Zdivo s jakým součinitelem tepelné vodivosti je pro daný systém cenově optimální/dostatečné?

2) VYTÁPĚNÍ - Jako hlavní zdroj vytápění uvažujeme plynový kondenzační kotel, doplněný o krb. Zatím nevíme, zda v otopné soustavě použít klasické radiátory nebo podlahového topení, případně jestli zvolit jako „teplonosnou“ látku vodu nebo vzduch. Jaké jsou výhody a nevýhody uvedených řešení? Lze některý se systémů jednoznačně doporučit? Jaké jsou návaznosti na ohřev teplé vody? Je výhodné systém doplnit např. akumulační nádrží?

3) VENKOVNÍ ŽALUZIE – V obytných místnostech předpokládáme okna s rozměry cca 2,0 x 1,75 m; v prvním patře navíc dvoje francouzské dveře s rozměry cca 2,25 x 2,5 m (vše ve stěně s orientací J-JV). Doporučil byste v těchto otvorech provedení venkovních žaluzií? Lze nějak vyčíslit jejich vliv na tepelně izolační vlastnosti stěny?

4) KONSTRUKCE STŘECHY – Střechu předpokládáme pultovou se sklonem cca 10 %. Vzhledem k otevřené dispozici RD překlenuje konstrukce střechy celou světlou šířku RD (cca 7 m). Dostali jsme tip, že konstrukci by šlo řešit pomocí betonových dutinových panelů, které budeme používat i pro stropní konstrukci. Výhodou avizovaného systému by byly dobré tepelně akumulační vlastnosti. Jak by ale vypadala navazující skladba – krytina, tepelná izolace? Je možné se vyhnout použití plechu (časté problémy s praskáním při oslunění)?

Předem děkuji za odpovědi, jedná se nám o koncepci celkového řešení RD proto bych byl rád i za osobní konzultaci.

Přeji hezký den
Dobrý den,
Váš dotaz je velmi obsáhlý, proto by bylo lepší přijít na osobní konzultaci do poradny, kde je více prostoru jednotlivé body více rozebrat.
Seznam poradenských středisek naleznete zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

K dotazům:
Vnější stěny – Aktuálním trendem je spíše použití „běžného“ zdiva a zateplovacího systému, ale možné je samozřejmě použití i jednovrstvého zdiva. Výhodou zateplení je právě překrytí případných slabých míst v konstrukci, např. věnec, překlady oken a případné nedokonalosti při zdění. Součinitel prostupu tepla stěny U=0,18 W/m2K je jistě dostačující,. Doporučená hodnota dle normy je 0,25 W/m2K. Nicméně se zateplovacím systémem při stejné tloušťce stěny se lze obvykle dostat ještě na lepší hodnotu.

Vytápění – Každý systém má svoje výhody i nevýhody, proto nelze jeden systém jednoznačně doporučit. Pokud uvažujete o napojení krbu na otopnou soustavu, je vhodné jej doplnit o akumulační nádrž. Velikost se odvíjí od výkonu krbu, obvykle cca 500 – 1000 l. Díky pokrytí části vytápění a případně i teplé vody krbem, si snížíte provozní náklady (dřevo je levnější než plyn), ale na začátku musíte do systému více investovat. Jako otopná soustava se obvykle volí radiátory (alespoň z pohledu ceny), případně v kombinaci s podlahovým topením (kvůli komfortu).

Venkovní žaluzie – Na osluněné strany na velká okna venkovní žaluzie lze žaluzie určitě doporučit, a to kvůli letnímu přehřívání místností. Vliv na tepelnou ztrátu může mít zatažená roleta např. v noci, kdy před oknem vznikne dodatečná vzduchová dutina. Ale toto asi není primární účel pro pořízení žaluzií.

Střecha – pokud bude nosným prvkem střechy panel, lze pak udělat např. klasickou jednoplášťovou střechu, s hydroizolační fólií či asfaltovými pásy. Nebo např. i zelenou střechu, kde je skladba obdobná, ale svrchní vrstvu tvoří substrát.

Pokud se rozhodnete pro osobní konzultaci, kontaktujte vybrané středisko z odkazu v úvodu.