Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.2.17 / dotaz č. 77657
Jsem majitelem RD na venkově. Dům jsem zdědil. Asi 15 roků provádím rekonstrukci. Za vlastní peníze jsem nechal vyměnit všechny okna /plastová/. Zateplil jsem obal domu-polyš. Zateplil jsem strop /IP Polná/ . Dosud nemám zatepleny /vyměněny/ dvoje vchodové dveře. Mám stará dřevěná. Je v tomto případě možno použít na dveře plastová program zelená úsporám. Odhadem investice cca 60 000,- Kč
Hezký den,

podmínkou přiznání dotace na zateplení domu z prgramu Nová zelená úsporám (NZÚ) je alespoň 20% úspora tepla oproti stávajícímu stavu. (Procentní snížení vypočtené měrné roční potřeby tepla na vytápění EA oproti stavu před realizací opatření). To se kontroluje výpočtem a Ve Vašem případě je jisté, že dvoje zateplené vchodové dveře nám takovou energetickou úsporu nepřinesou.

Píšete, že rekonstrukci provádíte již 15 roků. Pokud jste některá opatření prováděl nedávno (viz níže uvedené Způsobilé výdaje), možná byste mohl o dotaci zažádat. Podmínkou však ještě jsou také předepsané tepelně technické parametry obvodových konstrukcí Vašeho domu dle ČS 73 0540-2. Zda jste toto splnil je potřebné zjistit. To by Vám nejlépe mohl zodpovědět stavební projektant nebo jiný odborník znalý problematiky zateplování budov.

Způsobilé výdaje:

Způsobilým výdajem se rozumí výdaj bezprostředně související s přípravou a realizací podporovaného opatření. Rozhodné datum pro stanovení způsobilosti výdajů je max. 24 měsíců před datem evidence žádosti do informačního systému a zároveň ne dříve, než 1. 1. 2014.
Mezi způsobilé výdaje jsou zahrnuty výdaje za materiál, výrobky, montáž a provedení podporovaných opatření provedených na obálce budovy, ale i výdaje, které jsou přímo a výhradně spojené s realizací těchto opatření.

Doporučuji kontaktovat stavebního projektanta znalého problematiky NZÚ a zjistit co lze ve Vašem případě provést, abyste dosáhnul na dotaci NZÚ. Jsou zde však i jiné možnosti. Například využití solárních termických nebo fotovoltaických systémů pro rodinný dům.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce


Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk