Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.2.17 / dotaz č. 77660
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jestli je možné panely FVE použít i na vytápění RD v zimě, tj. jestli lze vůbec počítat s nějakou výrobou el. z FVE v zimním období?
Na internetu je spousta protichůdných informací.
Děkuji za odpověď
S pozdravem
Hezký den,

FVE může samozřejmě vyrábět elektřinu i v zimním období. Její výkon je však omezen oblačností, někdy i sněhem a oproti letnímu období nedostatečným slunečním svitem. Zejména listopad, prosinec, leden a únor jsou z hlediska výroby elektřiny oproti jiným měsícům.
V průměru můžeme počítat s tím, že na FV panely Slunce svítí v ČR cca 800 hodin. Pokles výroby v zimním období je na cca 20% výroby letní. Chladný vzduch ale pomáhá zvyšovat účinnost FV panelů a tak například ve vysokohorských oblastech může být výroba elktřiny zajímavá i v zimě.

Co se týká přínosů na přitápění, budou na tom v zimě o něco lépe termické solární systémy. Zejména solární beztlaký systém, který nepoužívá výměník tepla v akumulační nádrži, ale přímo ohřívá vodu v nádrži obsaženou. Pomocí oběhového čerpadla a řídící automatiky vodu nasává do kolektorů a ohřátou ji vypouští do nádrže. Proto Vám doporučuji zaměřit se tímto směrem.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce