Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.2.17 / dotaz č. 77677
Dobrý den,chtěla bych informaci ohledně solárního panelu pro moji garsonku.Bydlím v přízemí a bojuji s vlhkostí,snažím se větrat jak to jde.Mám zateplenou fasádu,plastová okna,ale od země mám vlhko,myslíte,že by bylo řešení s vaším solárním panelem?Prosím o radu a ostatní informace bych zaslala,děkuji a přeji hezký den
Hezký den,

příčin zvýšené vlhkosti v interiéru může být celá řada (nevhodné stavební řešení, větší množství květin, akvárium, sušení prádla a pod.). Vlhkosti vzlínající od země by měla zamezit dokonalá hydroizolace. Pokud toto není technicky řešitelné, můžete využít sluneční větrací systém (solární ventilace), který dokáže fungovat i zcela automaticky a navíc nepotřebuje při tom ani elektřinu z veřejné sítě, protože si ji dokáže vyrobit i sám ze sluneční energie pomocí integrovaného fotovoltaického panelu.

Funguje to tak, že ve vzduchovém kolektoru, se mezi sklem a tmavě zbarveným plechem (absorbérem), ohřeje a vysuší slunečním zářením vzduch, který je z venku nasávaný potrubím do místnosti, pomocí ventilátoru, poháněným elektřinou z fotovoltaického panelu. Znečištěný a vlhký vzduch odchází dalším potrubím ven z místnosti. Obě potrubí jsou vedena skrz obvodové zdivo nebo skrz střešní krytinu za vzduchovým kolektorem a ventilátor je umístěn v potrubí, které čerstvý vzduch zvenku přisává.

Pokud svítí sluníčko, máte provoz zcela zdarma, protože potřebnou elektrickou energii pro pohon ventilátoru i napájení regulace dodává fotovoltaický panel, jenž je zabudovaný ve vzduchovém kolektoru (solárním ohřívači vzduchu). Při nedostatku slunečního svitu můžete brát potřebný elektrický proud buď z baterie (nutno dokoupit) a nebo z veřejné sítě.

Montáž není složitá, lze ji provést svépomocí podle dodaného návodu a nebo Vám montáž po dohodě zajistí dodavatel. Ten vám i poradí, jak systém seřídit a provozovat.

Sluneční větrací systém je dodáván v různých výkonových i technických provedeních a lze ho vyrobit i na míru, podle požadavků investora.
Výrobní program zahrnuje jak jednoduchá solární větrací zařízení o různých výkonech, tak také i vyspělá technická řešení s vyšším stupněm automatizace řízení provozu. Pro představu, maximální tepelný výkon se pohybuje u nejmenšího vzduchového kolektoru (o rozměrech 55 x 90 cm) okolo 350 W, ten je určen pro místnosti o ploše 30 m2 a u největšího (o rozměrech 91 x 182 cm), jenž je vhodný pro místnosti o ploše 75 m2, dosahuje tepelný výkon až 1300 W.

Ceny slunečních větracích systémů se pohybují okolo 20 tisíc Kč. V ceně dodávky je sluneční vzduchový kolektor (solární ohřívač vzduchu), fotovoltaický panel, ventilátor s regulátorem, který při dosažení nastavené teploty ventilátor vypne, vnitřní difuzor, flexibilní Al hadice, šrouby, hmoždinky a další potřebný instalační materiál.

Doporučuji Vám dohodnout si osobní návštěvu s odborníkem, který je znalý problematiky zvýšené vlhkosti v obytných budovách. Pokud se nepodaří ekonomickým způsobem odstranit příčinu zvýšené vlhkosti stavby, pak lze prověřit možnost osazení slunečního větracího systému.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce

Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm
Téma:  Ostatní
tisk