Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.2.17 / dotaz č. 77726
Dobrý den
Mám zájem na na zateplení a vytápění domu Most ČSA 1283. Vzhledem k tomu, že je kulturní památkou, nelze použít venkovní zateplení z důvodu zničení fasády. Dále nejde dům napojit na CZT a na plynovou soustavu z důvodu velké finanční náročnosti přípojek (ev kvůli majetkovým vztahům).Přípojka elektro je již zhotovena.
Jste schopni nalézt dotační titul na vnitřní zateplení a vytápění tepelným čerpadlem cca 120 kW
Dobrý den,
pro podnikatele jsou vypsány dotační programy OP PIK (http://www.agentura-api.org/) a energetických úspor se týkají dva programy podpory: Úspory energie a Nemovitosti.

Nemovitosti
Cílem programu je usnadňovat malým a středním podnikatelům modernizaci zastaralých, prostorově a technicky nevyhovujících, budov pro provádění podporovaných ekonomických činností,
nebo jejich nahrazení novými budovami pro podnikání. Budovy pro tento typ dotace musí být zapsány v Národní databázi brownfieldů (NDB).
„Brownfield je definován jako nemovitost (pozemek, objekt, areál), která je nedostatečně využívána, zanedbána a případně i kontaminována, nelze ji efektivně využívat, aniž by proběhl proces její regenerace.
Vzniká jako pozůstatek průmyslové, zemědělské, rezidenční, vojenské či jiné aktivity.“
Vzhledem k tomu, že budova se nachází v bývalém vojenském areálu, je možné uvažovat o zápisu do NDB a využít dotační program Nemovitosti.

Úspory energie
Cílem programu je podpora snížení energetické náročnosti podnikatelského sektoru. Účelem programu je podpora opatření přispívající k úspoře konečné spotřeby energie.
Pokud to zjednoduším, v tomto programu se výše dotace odvíjí od velikosti dosažených úspor energie. Proto je výhodné mít k dispozici spotřeby energie pro celou budovu,
za několik posledních let. Problém nastává, pokud tyto spotřeby není možno doložit, případně lze doložit spotřeby jen pro část budovy. Pro tento případ obsahuje program
pravidla pro stanovení výchozí spotřeby energie v budově. Na základě projektů, které jme měli možnost posoudit mohu konstatovat, že výchozí spotřeba energie v takto staré budově
(jako je ta vaše), stanovená podle zmíněného pravidla bývá výrazně nižší, než by odpovídalo skutečné spotřebě. A výše získané dotace bude nižší,
než kdyby byly použity fakturované spotřeby energie pro celou budovu.

Oba dva dotační programy umožňují získat dotaci na vámi uvedená úsporná opatření – zateplení fasád a instalace TČ. V současné době je vyhlášena pouze výzva pro program Úspory energie.

Navrhuji vám osobní konzultaci u nás ve středisku EKIS, kde můžeme prodiskutovat podrobnosti vašeho záměru a konkrétních požadavků jednotlivých dotačních programů.