Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.3.17 / dotaz č. 77864
Přeji dobrý den,
rád bych se dotázal, jak je to s povinností realizovat energetický audit u velkého podniku (podnikatele). Jedná se o několik různých společností, které jsou vzájemně provázány a naplňují definici velkého podniku. Jednotlivé společnosti mají vlastní IČO. Je to tak, že povinnost vyhotovit energetický audit platí pro jednotlivé společnosti, které jsou součástí velkého podniku?
Rád bych se také dotázal, jak je to ve výše uvedeném případě s povinností realizovat energetický audit u velkého podniku, pokud se jedná o situaci, kdy společnost má budovy v pronájmu a to buď celé, nebo pouze jejich části?
1) V jednom případě má společnost například v pronájmu jedno patro administrativní budovy a ve vedlejší budově část haly jako výrobní prostory.
2) V dalším případě má společnost například v pronájmu jedno patro administrativní budovy a ve vedlejší budově celou halu (budovu) jako výrobní prostory.
3) V dalším případě má společnost například v pronájmu pouze část haly (budovy) jako výrobní prostory, kde provozuje veškerou činnost.
Lze uvažovat, že pokud se jedná pouze o část budovy, tak se nejedná o energetické hospodářství a energetický audit se zpracovává pouze pro budovy, které jsou v pronájmu celé? Je zde nějaké vodítko, jak v těchto případech určit, pro které budovy je třeba audit zpracovat a pro které ne?
Případně zda v této situaci existuje nějaké závazné stanovisko SEI, MPO?

Velice děkuji za odpověď.
Dobrý den,
stanovisko MPO k povinnosti "velkých" podnikatelů a provázaných společností najdete zde:
https://www.mpo.cz/dokument165304.html

V případě, že podnikatel je v podnájmu, pak je rozhodující, kdo v dané budově provozuje energetické hospodářství (kotelnu, vzduchotechniku a další zařízení).

1) Pokud energetické hospodářství budovy provozuje sám nájemce (ovládá systémy, zajišťuje provoz, nakupuje palivo aj.), pak má povinnost zpracovat en. audit na toto energetické hospodářství. Typicky jde o nájem výrobní haly, kde si nájemce sám zajišťuje vytápění a provoz kotelny, instaluje si vlastní chlazení apod. Nájemní smlouva pak obvykle upravuje způsob používání technických zařízení budovy.

2) Pokud nájemce neprovozuje energetické hospodářství - pouze platí majiteli budovy za vytápění a další služby - pak en. audit nezpracovává, protože nemá na co. Typicky jde o pronájem části budovy (např. kanceláře v administrativní budově), kde služby včetně vytápění a chlazení atd. zajišťuje pronajímatel. Nájemce nemá přístup k technickým systémům budovy a obvykle může ovlivňovat jeho provoz jen uživatelsky (nastavuje si požadované teploty apod.).

Přejeme příjemné podnikání!
J. Truxa, K. Srdečný