Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.3.17 / dotaz č. 77878
Vážená paní, vážený pane,

jsme tzv. velký podnik dle ustanovení § 9 odst. 2 zákona o hospodaření enegrií, tudíž máme povinnost zpracovat energetický audit bez ohledu na roční spotřebu energie. Chtěli bychom se zdvořile zeptat, jestli dle Vašeho názoru tato povinnost vzniká i ve vztahu k pronajatým prostorám částí budov, kdy můžou nastat tyto situace:
a)odběratelem energií je vlastník budovy, který následně náklady na tyto energie přefakturovává naší společnosti
b)v těchto budovách máme "své" elektroměry nebo plynoměry a uzavřenou smlouvu s dodavatelem energií, nicméně nemáme oprávnění nějak zasahovat do rozvodů, kotlů a zařízení vlastněných vlastníkem budovy.

Děkuji moc a přeji hezký den.
Dobrý den,

povinnost zpracovat energetický audit podle § 9 odst. 2 zákona o hospodaření energií, se vztahuje energetické hospodářství, které velký podnik "užívá" nebo "vlastní". Ze zákona nevyplývá přesnější definice toho, na jaké konkrétní situace se povinnost zpracovat energetický audit vztahuje, či nikoli. Jsme tedy toho názoru, že povinnost dle výše uvedené specifikace vzniká.

Zároveň lze zmínit, že povinnost zpracovat audit NEMÁ ten podnikatel, který má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém hospodaření s energií podle české harmonizované normy upravující systém managementu hospodaření s energií (ČSN EN ISO 50001 - Systém managementu hospodaření s energií) nebo má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém environmentálního řízení podle české harmonizované normy upravující systémy environmentálního managementu (ČSN EN ISO 14001 - Systémy environmentálního managementu), který zahrnuje energetický audit.
Odpovídá:  Ing., Arch. Petr Vlasák* - EKIS Praha IKA tisk