Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.3.17 / dotaz č. 77880
Vážená paní, vážený pane,

jsme tzv. velký podnik dle ustanovení § 9 odst. 2 zákona o hospodaření energií, tudíž máme povinnost zpracovat energetický audit bez ohledu na roční spotřebu energie. Chtěli bychom se zdvořile zeptat, jestli dle Vašeho názoru tato povinnost vzniká i ve vztahu k pronajatým prostorám částí budov, kdy můžou nastat tyto situace:
a)odběratelem energií je vlastník budovy, který následně náklady na tyto energie přefakturovává naší společnosti
b)v těchto budovách máme "své" elektroměry nebo plynoměry a uzavřenou smlouvu s dodavatelem energií, nicméně nemáme oprávnění nějak zasahovat do rozvodů, kotlů a zařízení vlastněných vlastníkem budovy.

Děkuji moc a přeji hezký den.
Dobrý den,
1) k zákonu č. 103/2015 Sb. - Podnikatel... je povinen pro jím užívané (tedy i jiného vlastníka), nebo vlastněné energetické hospodářství (tedy, které pronajímá), zpracovat Energetický audit. Součástí Energetického auditu je také Energetický štítek obálky budovy. Zákon neřeší detaily, které uvádíte.
2) zákon č. 318/2012 Sb. ukládá vlastníkovi budovy nechat vypracovat Průkaz energetické náročnosti budovy a tento předat nájemci ke smlouvě o pronájmu budovy nebo její ucelené části (od 1. 1. 2016).

S pozdravem
Jiří Tomsa