Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.3.17 / dotaz č. 78154
Dobrý den,
plánujeme stavbu RD v nízkoenergetickém/pasivním standardu (uvidíme na co se dostaneme). O dotaci žádat nejspíš nebudeme.
Jde o dvoupodlažní RD, zastavěná plocha cca 130 m2, užitná plocha cca 195m2. Střecha plochá, nebo sedlová s tvrdým stropem pod vazníky. Orientace obytných místností J,JZ.
Technologie - rekuperace, vytápění nejspíš el. podlahovka, případně nějaké přímotopy, sálavé panely apod, pro atmosféru malé krbovky.

Rádi bychom slyšeli váš názor na materiál pro zdivo.
Rozdodujeme se mezi cihelnými therm bloky a vápenopískovým zdivem.
Obojí si představujeme v tl. 24 cm + zateplení cca 28 cm. Víme, že se z VPC dělají RD z bloků 17,5 cm, ale chceme skládané stropy (pot nosníky, vložky, přebetonování) a mezi "silnějšími" zdmi se budeme prostě cítit lépe.

Zajímá nás váš pohled na srovnání těchto dvou materiálů a jejich vhodnosti pro daný typ domu.
Víme, že VPC jsou těžší, mají o něco větší únosnost, lepší akustiku i lepší akumulaci.
Nejsme si ale jisti, zda tyto rozdíly v běžném životě v RD poznáme. Co určitě poznáme je ale rozdíl v ceně. Stojí ten rozdíl za tu cenu?

Přijde nám divné, že drtivá většina zděných pasivních domů je z VPC. Z cihelných bloků se tento dům nedá postavit? Vždyť přeci neprůvzdušnost stěn dělá omítka, ne?
Děrování cihel by to tak moc ovlivnit nemělo, vždyť i VPC mají svislé dutiny na rozvody. Nebo se pleteme? Mohli byste nám, prosím, tuto tématiku trochu osvětlit?
Je v tom opravdu takový rozdíl který stojí za to?
Nebo existuje ještě jiný podstatný rozdíl, který nás nenapadl, a díky kterému se drtivá většina investorů přikloní k VPC?

Akumulace tepla - přijde nám zarážející údaj, který uvádí jeden výrobce VPC, a to že VPC zdivo má cca 16x větší akumulaci tepla než děrované cihly (resp. 16x delší dobu chladne).
Opravdu je ten rozdíl ve skutečnosti tak markantní?

Četli jsme, že pro pasivní dům je nejlepší lepit polystyren plnoplošně, tím se můžou úplně vypustit kotvy? Víme, že se takto lepí na VPC, je prý přesný, rovný.
Lze takto polystyren lepit i na broušené cihly na tenkou maltu? Tedy plnoplošně bez kotev?

Předem mnohokrát děkujeme za odpověď.
Dobrý den,
v základě se dá pasivní/úsporný dům postavit z obou vámi jmenovaných materiálů, pro VPC bloky mluví akumulace, akustika, únosnost, "tvrdost" materiálu. Oproti tomu je větší hmotnost. U THERM bloků je nevýhodou jak akumulace (ten rozdíl opravdu tak velký být může), tak křehkost těchto bloků a zajištění neprůvzdušnosti. Nicméně úsporné domy se z těchto materiálů postavit dají a staví se.

Rozdíl v zajištění neprůvzdušnosti jsou opravdu svislé voštiny, které při nesprávné montáži mohou být spojité po celé výšce stěny, což vytváří vysoké dutiny, ve kterých může proudit vzduch. V případě nějaké poruchy vzduchotěsné vrstvy se pak jen velmi těžko dohledává kde je opravdu problém. Problémem mohou být také jakékoliv rozvody (elektro) v tomto materiálu. Je velmi křehký a drážky se obtížně vymazávají. Pokud by jste se rozhodli pro tento materiál, doporučoval bych vám použít tenkovrstvou celoplošnou maltu (nikoliv "housenky" z pěnových lepidel), tím dojde k přerušení vertikálních dutin. A opravdu pečlivou práci.

Co se týče lepení zateplovacího systému bez dodatečného kotvení, tak záleží na výšce objektu, na větrné oblasti dané lokality a také na výrobci systémů lepení (každý má jiné požadavky na podklad atd.), které je třeba dodržet.

Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk