Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.3.17 / dotaz č. 78185
Dobrý den,
mám několik dotazů týkajících se PENB:

1. Lze v případě komerční budovy s EVP větší než 1500 m2 a se spotřebou energie do 700 GJ za rok , kde jsou pronajímány komerční prostory (dílny, prodejny, kanceláře a skladové prostory), uvažovat o výjímce z povinnosti vlastníka nechat zpracovat PENB?
V souvislosti s tím, předpokládám, že se do spotřeby 700 GJ za rok započítávají všechny dodané energie, tj. např teplo + elektrická energie ?
2. Předpokládám správně, že v případě pronájmu tzv. ucelené části objektu (skladové prostory) a nebo jednotlivých místností (kanceláří) různým nájemcům, mi tato povinnost (zpracování PENB) vznikne pro celý objekt?
3. Předpokládám správně, že i v případě realizace větší změny dokončené stavby (výměna výplní stavebních otvorů obálky budovy včetně zateplení), je k stavebnímu povolení potřeba zpracovat PENB celého objektu?
4. Kdo, kdy a na základě jakých podnětů kontroluje splnění této povinnosti? (Předpokládám že SEI?)
5. Jaké jsou v souvislosti s nesplněním této povinnosti sankce a v jaké výši?


Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Dobrý den, děkuji za dotaz, odpovídám dle jednotlivých dotazů.
1. Ano, je zde možnost zákona č. 406/2000 Sb. kde dle §7 požadavky na energetickou náročnost budovy nemusí být splněny u dílenských provozoven se spotřebou energie do 700 GJ. Do této spotřeby se započítává suma všech energií – elektřina, teplo, plyn.

2. Ano, dle zákona č. 406/2000 Sb. §7a kde při pronájmu budovy nebo ucelené části budovy máte povinnost si opatřit průkaz energetické náročnosti budov.

3. Ano, v případě větší změny dokončené budovy má stavebník nebo vlastník budovy povinnost plnit požadavky na energetickou náročnost budovy a zpracovat PENB.

4. Při stavebním řízení je vyžadováno předložení PENb jako součást dokumentace, PENB může vyžadovat váš stávající nájemce nebo nový nájemce při uzavírání smlouvy. Kontrolu provádí Státní energetická inspekce (SEI) na základě ohlášené návštěvy.

5. Sankce za výše popsaný správní delikt je u právnické osoby pokuta do 200.000 Kč.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Lyčka* - EKIS Ostrava KEA tisk