Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.3.17 / dotaz č. 78362
Dobrý den,
od projektanta máme v dokumentaci pro pasivní dům "VÝPOČET ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV A PRŮMĚRNÉHO SOUČINITELE PROSTUPU TEPLA" u oken směřujících na západ do volné krajiny uvedeno, že budou stíněna nepohyblivými částmi budovy a okolní zástavbou (dáno činitelem Fsh hodnotou 1). Střecha je ovšem bez přesahu a budova na této straně není možná ani v budoucnu.
Budeme na dům čerpat dotaci SFŽP a vše by mělo být dle dokumentace správně. Můj dotaz zní, zda tento činitel může být ovlivněn ještě něčím jiným, než stínícími budovami či jejími částmi?
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz. Zřejmě se jedná o údaje uvedené v protokolu VÝPOČET ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV A PRŮMĚRNÉHO SOUČINITELE PROSTUPU TEPLA podle vyhlášky č. 78/2013 Sb. a ČSN 730540-2. Protokol je vyžadován SFŽP pro doložení výpočetního postupu energetické bilance pasivního domu. Fsh je označení pro celkový korekční činitel stínění nepohyblivými částmi budovy a okolní zástavbou. Tímto činitelem jsou redukovány solární zisky průsvitnými konstrukcemi pro výpočet potřeby energie na vytápění a chlazení. Jeho velikost je stanovena součinem částečných činitelů stínění - nadpražím nebo markýzou (Fov), bočním okenním ostěním (vpravo a vlevo - FfinL a FfinR) a stíněním horizontem nebo okolní zástavbou (Fhor). Jednotlivé činitele se stanovují pro konkrétní zeměpisnou šířku postupem podle ČSN EN ISO 13790, s využitím tabulkových hodnot uvedených v příloze G nebo jejich interpolací. V případě zadání hodnoty 1 se korekční činitel neuplatní - okno není zastíněno.

S pozdravem,