Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.3.17 / dotaz č. 78581
Hybridní větrání v RD

Hezký den, plánujeme stavbu rodinného domu a zvažujeme možnosti větrání. Centrální větrání s rekuperací jsme po poctivém studiu a zvažování vyloučili a zaujalo nás hybridní větrání – přívod čerstvého vzduchu pomocí fasádních či okenních přívodních prvků, centrální odtah pomocí hybridního ventilátoru. Ideálně bychom odváděný odpadní vzduch chtěli ještě propojit s bojlerem s tepelným čerpadlem, aby teplo odváděného vzduchu bylo využito k ohřevu TUV. Po dlouhém a intenzivním hledání se mi nepodařilo najít možnost uceleného řešení, a tak chci požádat o radu a zkušenosti, jak nejlépe postupovat a na koho se obrátit. Jde zejména o správné dimenzování celého systému a zajištění funkční regulace.

Také se chci zeptat, zda u pasivních přívodních větracích prvků nevznikají problémy s kondenzací.

Existuje možnost regulace, která by dokázala kombinovat odtah vzduchu hybridním ventilátorem a bojlerem s tepelným čerpadlem podle aktuální situace tak, aby bojlerem nedocházelo k zbytečně intenzivnímu provětrávání a zároveň byly místnosti odvětrávány i v době, kdy bojler nepoběží, ideálně v závislosti na kvalitě vzduchu v místnostech?

Moc děkuji!
Vážení, Váš dotaz týkající se možnosti větrání ve Vaší plánované novostavbě rod. domu přívodem přes přívodní otvory ve fasádě či v okenních konstrukcích, ještě s případným využitím odváděného teplého vzduchu, s regulací, je velmi specifický a navíc provázaný i na vlastní konstrukční a dispoziční řešení Vaší novostavby. Dotazovanou problematiku tak považujeme nad praktické možnosti e-mailové odpovědi a doporučujeme si domluvit osobní konzultaci přímo v našem poradenském středisku EKIS v Olomouci, na ul. Jihoslovanská 21. Konzultaci prosíme dohodnout předem telefonicky na tel. 777 068 990.
S pozdravem Ing. P. Svoboda, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk