Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.4.17 / dotaz č. 78758
Dobrý den,
prosím o radu ohledně vytápění nízkoenergetického domu (dřevostavby), bungalovu, 4kk, 93m2, oblast Sušice, počet osob 4-6 (příležitostně). Dům bude využíván spíše pro rekreační účely (víkendy, prázdniny dětí, Vánoce aj.). Uvažuji vytápění elektřinou, sálavými přímotopy nebo elektrickým podlahovým topením Ekofilm pod laminátovou podlahu. Spíše se ale přikláním k podlahovému vytápění. Druhým sekundárním topným zdrojem budou krbová kamna na dřevo, pro lokální vytápění obývací místnosti s kuchyňským koutem. Nejsem si ale jistý rozdílem v ceně přímotopů a podlahového topení vč. instalace.
Pro ohřev teplé vody je navržen el. kombinovaný bojler. Jelikož dům nebude pravidelně celoročně užíván, zvažuji výše uvedené varianty.
Velice děkuji za Váš názor či jiná řešení.
Dobrý den, pokud objekt nebudete vytápět celoročně je vytápění el. energií vhodné. Co se týká podlahového vytápění má své výhody a nevýhody.
Jednoznačnou nevýhodu lze u podlahového vytápění vidět snad pouze v jedné věci, a to v nemožnosti provádět jakékoli dodatečné úpravy a opravy v zabetonovaném podlahovém vytápění. Rozbitím betonu by došlo k poškození jak trubek, tak rohoží a navíc by se mohla narušit i nosnost celé stavební konstrukce. Proto se musí podlahové vytápění od samého začátku pokládky dostatečně kontrolovat a provádění instalace se nesmí uspěchat. Každá část pracovního postupu musí být nutně velmi dobře kontrolována ihned po provedení.
U plošného vytápění podlahové krytiny jako je například lamino, keramika nebo dřevěná podlaha se teplo po místnosti rozptyluje rovnoměrně. Teplo sálavé, které je vyzařováno podlahovým vytápěním, je příjemnější než teplo vyzařované topnými tělesy. Rozdíly teplot ve výšce nohou a hlavy jsou takřka minimální, pro nás v podstatě nepostřehnutelné. Proto vnímáme pocit tepla celkově jako útulnější a příjemnější.
Rozdíl v ceně by neměl být až tak zásadní - Jednoznačnou odpověď dostanete pouze porovnáním konkrétních cenových nabídek na Vaše konkrétní zadání.
Je možná i kombinaci těchto systémů např. v ložnici a obýváku podlahové jinde přímotopy.