Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.3.17 / dotaz č. 78820
Dobrý den,
můj dotaz se týká vlkosti v přízemní zděné/kamenné chalupě. Velmi nás oběžuje vlhkost na vnitřních stěnách. Jsem připraven provést rekonstrukci podlah/omítek, vnější izolaci, i zavést větrání (v místnosti? pod podlahou?) Ale rád bych nejdříve znal nějaké zásady, jak na to, čím začít, aby to dávalo ekonomický smysl.
Nejsem bohužel schpen rozlišit, zda je vlhkost důsledkem rosného bodu, nebo absence hydroizolace.
- Hladina podz. vody cca 1 - 1,5m pod podlahou,
- Podlaha v úrovni svažitého terénu (místy pod),
- Základy stěn pravděpodobně mělké,
- Stávající podlaha beton - mohu oděžit, ale zřejmě nej do úrovně základové spáry?
- Vlhkost stoupá míst 1 - 1,5m vysoko bez ohledu na větové strany.
- Víkendový provoz, plánujeme celroční
- Vytápění kamny na dřevo. Systém úsporný na vytápění výhodou.
Prosím, pokud je dotaz příliš obecný a doplňující dotazy složité, můžete nabídnout osobní schůzku? Jsem pražák, ale rád se dostavím do kteréhokoli ze středisek EKIS. Obrátil jsem se na Budějovické středisko náhodou, zdálo se mi, že vlhkost řešilo víc než jiná. Ale zamlouvaly se mi všechny odpovědi :-) skutečně.
Díky moc a s pozdravem.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Možná se budu opakovat, ale bez prohlídky domu na místě se těžko hledá správné řešení. Každá situace má svá specifika a cílem (říkáme stavebně technického) průzkumu je odhalení hlavních příčin neblahého stavu. Pak se dají navrhnout postupy, které mohou mít nějaký výsledek. Velmi pak pomůže i nějaký přesnější podklad (měření vlhkosti a salinity) a to v případě potřeby doplnění podkladů pro nějaké specializované řešení, ověření účinku plánovaných sanačních omítek apod.
V dotazu uvádíte několik zajímavých poznatků:

Podlahy jsou betonové, to neprospívá žádnému kamennému stavení. Jejich odstranění je patrně nutností. Výhodou nové skladby podlahy bude i to, že vyřešíme potřebnou tepelnou izolaci a ochranu proti případnému radonu (ten je dobré předem zjistit, ochrana před ionizujícím zářením vyplývá i z legislativy). Jaká bude konkrétní skladba vyjde z toho, jakou sanační metodu zvolíme. Metody chemické injektáže nebo elektroosmotické postupy mají svá technologická omezení pro různé materiály zdiva a to by se muselo pečlivě posoudit. Po vyloučení obtížného a pracného vkládání dodatečné izolace se většinou skončí na účinném systému odvětrání spodní stavby. Ono to má i ekonomický smyls, když zvážíme, že podlahy tak jako tak musíme předělat.

Svažitý terén, místy nad úrovní podlahy. Zde nemusí jako první ovlivňovat stav vlhkosti spodní voda, ale voda srážková, která se stahuje po svahu do podzákladí. Úprava okolního terénu (výška, povrchové odvodnění) hodně pomůže. Komplikací patrně bude mělké založení. Především pro drenážní systém, ale lze jej umístit jinak než v dotyku se základovou spárou. Úroveň základů je jaksi „tabu“, v začátku návrhu především z důvodu, že nechceme akci prodražit.
Výška vlhkosti je značná a pokud je celoročně, svědčí o vysoké nasycenosti omítek a pojiva zdiva vodou. Ono tomu do značné míry neprospívá sezónní využití a zimní uzavření. Režim plánovaného celoročního využití to však změní.

V neposlední řadě je snaha ušetřit i energie a to souvisí s návrhem zateplení. U kamenných zdí vždy poněkud složitější, ale nejde jen o ně, ale i další obálkové konstrukce. Podlahu řešíme, zbývá strop (případně okna?) a zamyslet se nad energetickým fungováním domu jako celku. Tedy nejen vytápění (jaký bude otopný systém?), ale třeba i možností ohřevu teplé vody, akumulace energie a podle potřeby možná i větrání (nemusí nutně jít o rekuperaci).
Osobní schůzka je samozřejmě možná. Vybrat si můžete kterékoli středisko EKIS, jde spíše o to, zda se jací energetičtí specialisté zabývají i sanacemi. Ona je to trochu jiná disciplína, takže většinou nezabývají. Do Energy Centra České Budějovice se můžete objednat telefonicky na čísle 387 312 580 (uvést konkrétního poradce dle obsahu porady), více informaci naleznete na www.eccb.cz. Na sjednanou osobní konzultaci je dobré mít s sebou všechny dostupné podklady – původní výkresy nebo starší projekty domu (pokud jsou k dispozici, tady asi nebude nic), fotodokumentaci uvnitř i vně domu, povědomí o materiálech a konstrukcích domu. Osobní poradenství v kanceláři je bezplatné.

Ing. J. Veselý,
poradce, Energy Centre Č. Budějovice