Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.4.17 / dotaz č. 79457
Dobrý den, potřebuji radu ohledně zateplení obvodových zdí starého domu, zdivo z pálené, nepálené cihly 70 cm, dům je podřezán, provedena hydroizolace, jedná se o kompletní rekonstrukci, včetně izolací podlah, stropů, výměny nových oken za trojsklo.
Chtěl bych provést zateplení obvodových zdí, jen nevím ideální sílu izolace a zda zvolit polystyren, či či minerální desky. Děkuji a s pozdravem
Dobrý den,

při kompletní rekonstrukci RD Vám doporučuji žádat o dotaci z dotačního programu Nová zelená úsporám (NZU), více informací zde: http://www.novazelenausporam.cz/
dotace Vám může pokrýt až 50 % z uznatelných nákladů, součástí žádosti je také projektová dokumentace a energetické hodnocení, z kterého byste se nejlépe dozvěděl požadované tl. izolací.

Nicméně u cihelné zdi tl. 700 mm Vám doporučuji použít minimálně 140 mm grafitového polystyrénu lamdaD = 0,032 W/mK (k splnění normy na součinitel prostupu tepla Vám stačí 100 mm, ale ekonomicky se Vám vyplatí tl. izolace zvýšit) nebo minimálně 160 mm bílého polystyrénu lamdaD = 0,039 W/mK (normově stačí 120 mm), v případě minerální vlny a kontaktního zateplovacího systému bych použila alespoň 160 mm lamdaD = 0,036 W/mK. U odvětrávané fasády závisí tl. izolace na typu řešení.
Zda zvolit zateplení polystyrénem nebo minerální vlnou závisí na celé řadě faktorů. Zateplení polystyrénem je při stejném výsledném tepelném prostupu cca o 30 % levnější. Pokud se ale objevují problémy s vlhkostí zdiva, je lépe použít minerální vlnu. Minerální vlna je rovněž lepším řešením z hlediska požární bezpečnosti nebo při nerovném podkladu.

Při zateplení a současné výměně oken bych Vám doporučovala vysadit okna do vnějšího líce obvodového zdiva a rámy oken přeteplit v tl. alespoň 30 mm. Rovněž bych velmi zvážila instalaci venkovního stínění např. v podobě žaluzií nebo rolet. Pak je vhodné použít tl. izolace např. 200 mm bílého polystyrénu a pod kaslík na žaluzie použít tepelnou izolaci s nižší vodivosti, např. fenolickou desku (lamdaD = 0,022 W/mK). Není nutné žaluzie ihned instalovat, ale provedla bych alespoň přípravu, abyste v budoucnu (např. po zisku dodatečných finančních prostředků) nemusel do fasády znovu zasahovat. Při realizaci zateplení doporučuji celoplošné lepení nebo použití kotev s přerušeným tepelným mostem či zápustnou montáž. Nezapomeňte také na izolaci soklu nenasákavým polystyrénem atd.

Při komplexním projektu bych velmi zvážila instalaci nuceného větrání se zpětným ziskem tepla (rekuperací). Při čerpání dotaci z NZU se Vám fakticky celé nucené větrání uhradí z dotace a kvalita vnitřního prostředí je nesrovnatelně lepší.
Odpovídá:  Ing. et Ing. Šárka Nedělová - EKIS Velké Hoštice, MN propeks tisk