Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.4.17 / dotaz č. 79459
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat jaký druh vytápění byste nám doporučil pro dům z ekopanelů, bungalov, zastavěná plocha 150m2. Dům bude stát v oblasti Pálavy. Máme v plánu pořídit si i krbová kamna. Přemýšleli jsme s přítelem o elektrickém podlahovém vytápění + elektrický ionizační kotel + příprava na fotovoltaiku, kterou bychom chtěli zrealizovat v budoucnosti. Samozřejmě vás chci poprosit o radu a o váš názor, co doporučujete. Předem moc děkuji.
Dobrý den,
Děkuji za dotaz. Předně musím uvést, že jde o velmi obecný dotaz, který nemá jednoznačnou odpověď. Celý rozhodovací proces má řadu aspektů, z nichž asi nejdůležitějšími jsou volba konstrukčního systému objektu, výsledná energetická náročnost, investiční a provozní náročnost zvoleného systému vytápění a v neposlední řadě také osobní preference uživatele.

Vámi zvažovaný systém teplovodního vytápění se zdrojem v podobě elektrokotle (ať už ionizačního/elektrodového nebo standardněji užívaného odporového) může být poměrně logickou volbou z hlediska optimálnějšího poměru mezi provozními a investičními náklady na zdroj tepla ve srovnání např. s tepelným čerpadlem. Obecně se dá říct, že čím nižší je energetická náročnost objektu, tím menší rozdíly ve výsledku budou z hlediska provozních nákladů na energie pro vytápění a ekonomická návratnost vyšší investice se tak prodlužuje a naopak. Pokud tedy pominu environmentální hledisko, v případě, že mám objekt s velmi nízkou energetickou náročností, a tím minimální potřebu tepla, investice do dražšího zdroje tepla bude mít dlouhou dobu návratnosti. Z tohoto důvodu ale, právě pro podporu ekologicky šetrnějších způsobů vytápění je možno využívat investiční podporu pro tyto zdroje (TČ, fotovoltaika, atd.) v programu Nová zelená úsporám (http://www.novazelenausporam.cz/). Vše je tak dá se říct otázkou osobních preferencí, finančních možností a postoji k otázce ochrany životního prostředí.

Z mého pohledu je rozumnou volbou také teplovodní systém vytápění, přestože například proti elektrickému přímotopnému vytápění má vyšší investiční náročnost. S výhodou zde totiž lze kombinovat zdroje energie a v budoucnu bez větších obtíží zdroj změnit (elektřina/plyn/dřevo/fotovoltaika/…) a reagovat tak na aktuální možnosti a situaci na trhu. Při Vašem záměru tak budete moct do teplovodního systému využít teplo z krbových kamen (za předpokladu instalace kamen s teplovodním výměníkem) nebo v budoucnu využít elektřinu z FV systému.

Provést ekonomické vyhodnocení investičních a provozních nákladů pro různé varianty bez konkrétního zadání a dostatku informací z mé pozice s dostatečnou přesností nelze. Mohu však doporučit pro orientační představu využít nástroje pro srovnání investičních a provozních nákladů na vytápění na portálu TZB-INFO (http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-tzb-info). Jde o interaktivní nástroj, který umožňuje poměrně dobře provádět základní orientační propočty. Pokud budete chtít zpracovat detailnější optimalizační analýzu Vašeho konkrétního záměru, doporučil bych se obrátit na energetického specialistu ve Vašem okolí (např. dle seznamu energetických expertů MPO).

Správnou volbu Vám přeje,
Petr Šrutka
Odpovídá:  Ing. Petr Šrutka* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Vytápění
tisk