Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.4.17 / dotaz č. 79520
Dobrý den,
vlastním rodinný domek ve Frýdku-Místku (Moravskoslezský kraj) a uvažuji o výměně kotle na uhlí s ručním přikládáním za plynový kondenzační kotel a rád bych využil dotační podpory. Nevím jak začít a na koho se obrátit. Můžete mi doporučit jak postupovat?
Prošel jsem internet a domnívám se, že bych mohl využít kotlíkové dotace, ale jestli jsem to správně pochopil, tak další kolo pro Moravskoslezský kraj by se mělo rozjet na podzim tohoto roku. Kde potom najdu přihlášku a bude možno ji zaslat elektronicky nebo ji musím osobně doručit. Bude k tomu potřeba vyjádření nějakého energetického poradce? Bude možno požadavek zamítnout?
Ptám se tak proto, že kotel na uhlí je již na hranici životnosti a bylo by dobře jej vyměnit ještě letos a nechtěl bych to dělat na podzim nebo v zimě, takže se ptám, zda je možné přidělit dotaci i dodatečně na základě dokladů o provedené práci.
Rovněž se ptám, zda do dotace je možno zahrnout veškeré práce s výměnou topidla, tj. úprava topného systému, vložkování komína, likvidace původního kotle atd.
Vzhledem k tomu, že domek má cca 45 let a žádná energetická šetření v domku nikdy neproběhla, ptám se, zda by bylo možno např. v rámci mikroenergetických opatření vyměnit 2 nejvíce problematická okna v nejvíce obývaných místnostech (ložnici a obýváku). Již jsem se na to ptal jinde a bylo mi řečeno, že by to šlo jen v rámci akce Zelená úsporám, a to jen v případě, že by energetický specialista zjistil, že by se tak ušetřilo 20 % energie, což je dost nepravděpodobné.
Děkuji za odpověď na výše uvedené dotazy.
Dobrý den,
ve vašem případě bude možno využít kotlíkové dotace. Momentálně však není žádná otevřená výzva. Dle stránek MŽP bude výzva vyhlášena v červnu 2017 a příjem žádostí začne 5. září. Pokud budou platit stejné podmínky jako u předcházejících výzev, tak všechny dokumenty potřebné k podání žádosti bude možno najít na internetu. Přihlášku bude nutno zaslat elektronicky a do stanoveného termínu zaslat požadované dokumenty v papírové formě poštou, nebo doručit osobně. Vzhledem ke skutečnosti, že váš RD nesplňuje požadavky na tepelnou ochranu budov, bude zřejmě podmínkou získání podpory provedení mikroenergetického opatření, které musí navrhnout energetický specialista. Výčet mikroopatření je v žádosti o podporu a patří tam i výměna oken.
Podpora na mikroopatření byla v minulých výzvách ve výši max. 20.000,- Kč. Současně s výměnou kotle byla v minulých výzvách podpora mimo nákupní ceny kotle i na montážní práce, vložkování komína, napojení na systém a likvidace starého kotle.
Zpětné proplacení provedené výměny bylo v minulých výzvách možné. Instalace nesměla být starší než půl roku.
Na definitivní odpověď na vaše dotazy je nutno vyčkat na vyhlášení nové výzvy.
S pozdravem
Lubomír Prokop
energetický specialista
Odpovídá:  Ing. Lubomír Prokop* - EKIS Ostrava EZE tisk