Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.5.17 / dotaz č. 80067
Dobrý den,chtěli bychom začít letos s výstavbou novostavby a zajímalo by mne,zda máme nárok na nějakou dotaci pokud chceme řešit vytápění domu tepelným čerpadlem?
Dotace zelená úsporám na novostavby 2015-2021?
Je už určený konkrétní termín pro podání dotace?
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
v současné době je s novostavbou rodinného domu možné žádat právě v dotační titulu Nové zelená úsporám. Tato se rozděluje pro novostavby do dvou podhladin B.1 a B.2. Hladiny se liší dotovanou částkou (300 000Kč a 450 000Kč) a také parametry, které musí objekt splňovat.

Parametry se týkají jak obálky domu (např. měrná potřeba tepla na vytápění, hodnota měřeného blowerdoor testu (test neprůvzdušnosti) tak použité technologie (povinnost instalace řízeného větrání a hodnota primární energie). Poslední zmiňované právě souvisí i se způsobem vytápění a přípravy teplé vody. S tepelným čerpadlem a dostatečně úsporným domem, by jste tento požadavek měli splňovat, nicméně je třeba se na projekt podívat komplexně.

Z mne, jednoznačně doporučuji u novostavby tuto podporu využít, získáte tak za vámi méně investovaných peněz kvalitnější, úspornější a státní organizací zkontrolovaný dům.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk