Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.17 / dotaz č. 80512
Dobrý den,

potřeboval bych potvrdit nebo vyvrátit, zda děláme v domě rozúčtování elektrické energie za společné prostory správně.
Jedná se o dům se čtyřmi vlastníky. My, jako jeden z vlastníků, máme ve společných prostorách ještě připojenou místnost
s výhradním využitím a její spotřebu měříme podružným elektroměrem. Nemáme
problém s tím, kdo kolik kilowatt spotřeboval, ale jeden ze spoluvlatníků se domnívá, že by se rozúčtování mělo dělat jinak, než jsme jej udělali.
Náš postup při výpočtu je tento:
Celková spotřeba fakturovaná nám dodavatelem je 184kW. Z toho je 167kW spotřeba naší místnosti za podružným měřením. Cenu za kilowatt
počítám ze součtu všech složek závislých na spotřebě děleno celkovou spotřebou 184kW.

Cenu za spotřebované kW nám fakturované dodavatelem za celé společné prostory rozděluji tedy na spotřebu naší místnosti (167kW) a spotřebu společných prostor bez této místnosti, na které zbývá 17kW.
Spotřebu 167kW hradíme samozřejmě celou sami. Navíc se podílíme poměrově podle počtu osob evidovaných pro každého Vlastníka i na platbě za spotřebu 17kW společných prostor (chodby, sklepy apd.). Současně, také podle počtu evidovaných osob, se podílíme na platbě za složky ceny na faktuře nezávislé na spotřebě.

Domnívám se, že součet částek nezávislých na spotřebě, je paušál de-facto za smlouvu s dodavatelem a garantovaný příkon podle jističe. Proto tuto celou částku plus cenu za 17kW rozděluji podle počtu evidovaných osob na jednotlivé vlastníky. Jinými slovy, rozúčtovávám celou částku, která by byla shodná i pokud by naše místnost se spotřebou 167 kW neexistovala.
Jeden z vlastníků je názoru, že bychom měli platit větší část my a to podle spotřeby, kdy je zvyklý počítat si náklady na kW jako celkovou cenu na faktuře děleno počtem kilowatt. Domnívám se, že je to zjednodušení (funkční při jediném plátci celé faktury), které ale v případě vícero účastníků na
platbě nelze použít.

Zde se rozcházíme a toto bych potřeboval pomoci potvrdit, či vyvrátit.
Vážený pane,

domnívám se, že váš postup je v pořádku.

Zákon č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty, neřeší detailně rozúčtování nákladů na elektřinu v podobných případech. Stanoví pouze, že náklady na elektřinu spotřebovanou ve společných prostorách se rozdělují podle počtu osob, viz §5 odst. 2 písm. d:

(2) Nedojde-li k ujednání, nebo rozhodnutí družstva, anebo společenství, rozúčtují se náklady na služby takto:
d) provoz výtahu, osvětlení společných prostor v domě, [...], popřípadě další služby sjednané mezi poskytovatelem služeb a příjemcem služeb, podle počtu osob rozhodných pro rozúčtování.

Vy rozdělujete náklady podle počtu osob tak, jako by spotřeba za podružným elektroměrem byla nulová, což je v pořádku. Náklady pro celý dům by se nezměnily, pokud byste si místo podružného elektroměru zřídil samostatné odběrné místo.

Je samozřejmě možné dohodnout i jiný postup, třeba ten, který navrhuje váš soused. Viz §5 odst. 1 uvedeného zákona:

Způsob rozúčtování poskytovatel služeb ujedná s dvoutřetinovou většinou nájemců v domě, nebo o něm rozhodne družstvo, anebo společenství.

Bylo by s tím asi výrazně méně práce a bylo by to pro všechny srozumitelnější.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný


Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk