Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.5.17 / dotaz č. 80725
Dobrý den, v rámci rekonstrukce starého domu bych rád z tepelně izolačního hlediska ošetřil stěny původního schodiště, které je svou dispozicí mimo komplex obytných místností a stěny zde mají sílu pouze 30 cm (plná cihla). Zateplování z exteriéru s největší pravděpodobností nebude možné a přizdění zevnitř (plná cihla)s ohledem na zatížení základů také. Můžete mi prosím poradit nejvhodnější realizovatelné opatření? Děkuji.
Dobrý den,
zateplení obvodové stěny je vždy lepší provádět ze studené strany, tj. zvenku. Izolace pak musí mít dostatečnou tloušťku, aby konstrukce splnila potřebné parametry a nevznikal problém s vlhkostí.
Na prvním místě proto doporučuji prověřit, zda skutečně není možné provést zateplení zvenku.
Pokud ne, přichází v úvahu zateplení vnitřní. Nejednalo by se o přizdění stěny, ale zateplení, podobně jako v venkovní strany. Vnitřní zateplení má však svoje nevýhody. Vedle zmenšení vnitřního prostoru je to především riziko kondenzace vodní páry na původní stěně. Proto návrh takového zateplení musí být důkladný, aby nedocházelo k poruchám.
Kdyby nebyl ani jeden systém proveditelný, mnoho možností nezbývá. Šlo by např. udělat tepelně izolační omítku. Ale od takového opatření bohužel nelze zdaleka očekávat významné zlepšení.

Dále píšete, že je schodiště mimo obytné místnosti. Pokud je schodiště nevytápěné, stojí za úvahu, zda je jej potřeba vůbec zateplovat. Místo toho by mohlo být jako účinnější opatření provedení zateplení na dělící stěně mezi obytnými místnostmi a schodištěm.

Pro podrobnější zhodnocení by bylo dobré mít více informací.
Můžete např. osobně navštívit některou z poraden EKIS, seznam zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS



Odpovídá:  Ing. Jan Antonín - EKIS Jablonec nad Nisou, EnergySim tisk