Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.5.17 / dotaz č. 80843
Dobrý den,
prodáváme bytovou jednotku v bytovém domu na Havlíčkově náměstí, který se podle všeho nachází v městské památkové zóně Ostrava-Poruba. Pro dům byl vyhotoven PENB, SVJ nám ovšem kromě neověřené kopie grafické části průkazu odmítá cokoli dalšího předat. Tři roční vyúčtování bohužel nemáme k dispozici, neboť jsme byt pořizovali před 2,5 lety. Zajímalo by nás tedy, zda-li musí mít náš dům vůbec tento průkaz zhotoven. Pokud ne, musíme kupujícímu nějak prokázat, že tuto povinnost SVJ potažmo my jakožto vlastníci bytu nemáme? V této souvislosti jsme se totiž dočetli, že:
„Požadavky na energetickou náročnost budov nemusí být , podle ustanovení par. 7a odst. 5 zákona č. 318/2012 Sb. o hospodaření energii v platném znění, mimo jiné splněny ..... u budov, které jsou kulturní památkou, anebo nejsou, ale nacházejí se v památkové rezervaci nebo památkové zóně, pokud by s ohledem na zájmy státní památkové péče splnění některých požadavků na energetickou náročnost těchto budov výrazně změnilo jejich charakter nebo vzhled; tuto skutečnost SVJ doloží závazným stanoviskem orgánu státní památkové péče.“
Pokud PENB i přesto musí budova mít, je tedy třeba při prodeji bytu předat kopii celého průkazu s ověřenými všemi stranami?
Děkujeme za odpověď.
Dobrý den, k Vaším dotazům sděluji, že tvůrce zákona nepočítal s mezilidskými vztahy uvnitř SVJ, že vedení SVJ neumožní vyhotovit ověřenou kopii PENB, proto se budete muset vyvinit standardní občanskoprávní cestou, nebo-li prokázat, že jste provedla veškeré známé postupy k získání PENB s cílem doložit ověřený průkaz ke kupní smlouvě Vašeho bytu. V praxi to znamená prokazatelně písemně požádat vedení SVJ o PENB k vyhotovení ověřené kopie, nejlépe svědecky potvrdit, že Vám nebyla doručena odpověď vedení SVJ (což se dá očekávat) a poté ke kupní smlouvě k bytu doložit vyúčtování, které máte k dispozici tj. za 2,5 roku vlastnictví bytové jednotky.
Ačkoliv objekt SVJ se nachází v památkové zóně Poruba, není to důvod k nevyhotovení PENB, právě z důvodů změn vlastníků bytů nebo jiných nebytových prostor v přízemí domu, které tvoří ucelenou část budovy. Výhodou v památkové zóně je, že nemusí být provedena navržená opatření uvedená v PENB při větších změnách budov.
Předpokládám, že stávající PENB, které vlastní Vaše SVJ byl zpracován pro jiné účely než prodej nebo pronájem budovy, proto by ověřená kopie měla být shodná s originálem.
Poslední možnost jak získat originál PENB je obrátit se na energetického specialistu, který PENB pro SVJ vyhotovil a požádat jej o druhý originál.