Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.5.17 / dotaz č. 80915
Dobrý den,
chtěla bych se informovat o možnosti získání dotace na stavbu rodinného domku cca 100 m2. Rádi bychom měli dům s co nejnižšími provozními náklady. Ráda bych Vás požádala o stručný popis toho, co by takový dům měl splňovat.

Děkuji
Dobrý den, děkujeme za dotaz.

Získání dotace pro stavbu rodinného domu (RD) je v současné době možné za předpokladu využití dotačního programu Nová zelená úsporám. Dotaci na stavbu RD lze získat v rámci podpory B ve dvou úrovní. Obě podporují výstavbu budov s nízkou energetickou náročností.

Oblast podpory B1 je určena pro výstavbu nízkoenergetických domů, které musí splňovat určité parametry. Důležitým parametrem je měrná potřeba tepla na vytápění, která by neměla přesáhnout 20 KWh/(m2a) ( množství energie na metr čtvereční za rok).

Oblast podpory B2 je charakterizována měrnou potřebou tepla pod 15 KWh/(m2a). Takovou stavbu lze označit za pasivní (v duchu požadavků dle ČSN 73 0540-2)
V obou oblastech je nutné využívat zdroje energie šetrné k životnímu prostředí (to se sleduje parametrem měrná neobnovitelná primární energie, který by neměl přesáhnout v případně oblasti B1 90 a v případě oblasti B2 60 KWh/(m2a)). Pro obě varianty je pak nutné zajistit instalaci nuceného větrání s rekuperací tepla a také dosáhnout vzduchotěsnosti obálky. Ta se prokazuje blowerdoor testem /test těsnosti obálky budovy/. Výsledný protokol je pak povinnou přílohou k úspěšnému získání dotace. Nelze také opomenout požadavky na součinitel prostupu tepla, který by měly odpovídat součiniteli prostupu tepla pro pasivní domy.

Nacházíte se ve fázi, kdy svými rozhodnutími můžete ovlivnit velké množství vlastností domu, které budou mít výrazný vliv na celkovou energetickou koncepci stavby. Jste tedy ve fázi, kdy svými rozhodnutími dokážete návrh optimalizovat natolik, aby byl co nejvíce ekonomický, jak z hlediska provozních nákladů, tak z hlediska pořizovacích nákladů.

Pozornost byste měli věnovat především:
dispozici obytné části, důsledně oddělit nevytápěné prostory, např. garáž, od vytápěné části;
obytné místnosti orientovat na sluncem osluněné strany vč. dostatečného prosklení;
tvar budovy volte co nejjednodušší - tím, se vyhnete jak vyšším tepelným ztrátám, tak riziku vzniku vad a poruch;
Pokud již máte první návrh vašeho domu, rádi jej v našem konzultačním středisku v Brně na výstavišti zkonzultujeme – neváhejte si rezervovat konzultaci na čísle 605 247 775 či na našem webu (www.stavebnicentrum.cz).

Rádi Vám také pomůžeme s rozhodováním z čeho stavět (cihly, tvárnice, dřevostavba) či čím dům vytápět. Pamatujte však, že vzhledem k zájmu o dotaci bude nutné využít nějaký obnovitelný zdroj energie. Konkrétně to však můžeme posoudit až nad samotným návrhem, znalostí pozemku a místních poměrů.
Případně se na nás neváhejte obrátit i ve fázi, kdy budete mít projektantem zpracovaný projekt. Víc očí víc vidí a tak společně můžeme vytipovat slabá místa Vašeho projektu.

Děkujeme za důvěru a budeme se těšit případně na viděnou v Brně.