Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.5.17 / dotaz č. 81081
Dobrý den,
prosím o radu. V našem družstevním bytovém domě tři družstevníci (celkem 16 BJ) pronajímat své byty. Údajně by kvůli pronájmům měl být vyhotoven PENB.
Ostatní družstevníci se bouří, něchtějí PENB platit,protože oni jej nepotřebují. Prosím o radu, zda a kdo má povinnost nechat vyhotovit PENB a v případě že ano, jak postupovat ve směru výbor/pronajímající družstevníci/ostatní družstevníci.

Děkuji za odpověď
Dobrý den,

ustanovení zákona č. 400/2000 Sb. mít průkaz energetické náročnosti budovy se týká od rokzu 2016 i družstevních domů. Pokud dojde k převodu nemovitosti, tedy změně vlastníka, musí PENB být. U družstevního bytu nejde o převod nemovitosti, ale o převod členských práv a proto není nutné nechat si PENB zpracovat. Od roku 2016 jde podle zákona o pronájem ucelené části nemovitosti, tudíž i všechny družstevní domy budou muset mít PENB zpracovaný.
Vlastníkem domu je družstvo, takže vlastník bude muset mít k dispozici PENB. Platnost průkazu bude 10 roků, pokud se nebude provádět větší změna dokončené stavby (nad 25%).

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný