Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.6.17 / dotaz č. 81627
Dobrý večer, píši bakalářskou práci na téma Využití fotovoltaických panelů v ČR a řeším jednu složitou otázku, konkrétněji: Jaký je možné předpokládat cenový vývoj při nákupu FV panelů a jaká je současná návratnost u těchto systémů bez dotace?
Rád bych Vás touto cestou požádal o pomoc s odpovědí na tuto otázku.
Hezký den,
do budoucna lze předpokládat zlevnění fotovoltaických panelů i dalších technických zařízení potřebných k instalaci FVE. Průměrná cena fotovoltaických panelů je nyní kolem 6 000,-Kč na 1m², nebo 50 000,- Kč za kWp. Domácí solární fotovoltaická elektrárna o instalovaném výkonu 1 kWp vyrobí ročně v průměru asi 900 kWh elektrické energie. To se samozřejmě liší podle místa instalace a převládajícího podnebí.

Položky zahrnuté v ceně nákupu se rovněž různí. Buď si můžeme pořídit zvlášť solární panely, či rovnou fotovoltaickou stavebnici obsahující všechna potřebná zařízení k zapojení elektrárny. Některé firmy nabízejí i další služby v ceně jako je asistence při instalaci a také při vyplňování formulářů a poradenství při žádosti o dotace.

Prostá doba návratnosti se bude lišit v závislosti na tom, jaký zdroj paliv a energie nahrazujeme. Pokud chceme vyrobenou elektřinu ve FVE přeměňovat na teplo, můžeme hovořit o úspoře tepelné energie a s tím souvisejících paliv. Pokud budeme nahrazovat elektřinu pro provoz domácích elektrospotřebičů (případně elektokotle, či ohřívače užitkové vody), budeme hovořit o úspoře elektřiny. Návratnost bude závislá na momentálních cenách paliv a elektrické energie a na stupni využití vyrobené elektřiny v místě její výroby.

Obecně lze říci, že návratnost FVE bez dotace je 9 až 20 let. S dotací se pak dostáváme u FV systémů bez baterií na 6 až 8 let a u bateriových systémů je prostá návratnost 12 až 18 let. Vyšší doba návratnosti platí pro FVE, které použijí místo olověných baterií baterie LiFePO.

Doporučuji Vám provést si několik modelových příkladů pro různé typy FVE, které najdete jako stavebnice na webu. Zde zjistíte ceny pro různé výkony i aplikace. Např. www.iqenergy.cz, nebo se podívejte na stránky http://www.solarnivyroba.cz/navratnost-investice.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce




Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk