Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.6.17 / dotaz č. 81730
Máme instalovány měřiče tepla na radiátorech.
Může být hodnoty odběru ovlivněny např. zakrytím
měřiče např. svetrem pro vysušení ,záclonou ,závěsem nebo "úpravou kontaktu" s radiátorem apod.Po několik let se provádí odečet pouze na dálku.Jak často by se měly cejchovat.
Při vyúčtování mám u svého bytu nelogické rozdíly hodnot odběru.
Děkuji
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj odpovídáme následující:
Poměrové měřiče namontované na radiátorech nejsou měřiči z pohledu metrologie, neukazují řádné fyzikální jednotky (jako plynoměr nebo elektroměr). Fakticky jde o indikátory pro rozdělování topných nákladů (IRTN), které vyhodnocují povrchovou teplotu topných těles v objektu a dále podle nich lze určit podíl na celkovém množství tepla měřené na patě domu.
Odečtené hodnoty z IRTN jsou dále přepočítávány koeficienty. Jedním z koeficientů dle ČSN EN 834 (elektronické IRTN) nebo 835 (odpařovací IRTN), dále koeficient výkonu otopného tělesa a koeficient přestupu tepla z otopného tělesa z IRTN. Koeficienty se odvíjí od typu a zapojení otopného tělesa stejně jako typu IRTN namontovaného předepsaným způsobem.
V některých případech je výkon otopného tělesa i poloha místnosti naprogramována v IRTN. Koeficienty bývají uvedeny v konečném vyúčtování.
Pro rozúčtování platí vyhláška č. 269/2015 Sb. RTN neměří exaktně teplo (v GJ.kWh) a nemusí se každé 4 roky metrologicky ověřovat. Četnost doporučí výrobce. Jednočidlové RTN porovnávají teplotu na radiátoru s referenční teplotou 20 °C.
Dvoučidlové RTN pracují na principu rozdílu teplot v místnosti a radiátoru, indikace neměřených hodnot je přesnější.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný