Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.6.17 / dotaz č. 81759
Vlastním FVE o výkonu 4.2kWp a chtěl bych system s akumulaci do baterie s dotací provázáný se spotřebou.V roce 2010 vlastně se systém s bateriemi neprováděl jelikož nebyly proto podmínky.
Hezký den,


pokud budete chtít nainstalovat systém FVE s akumulací do baterií, můžete při splnění předepsaných podmínek získat v podprogramu C 3.6 Solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 3 000 kWh/rok v rámci programu Nová zelená úsporám dotaci až 100 tisíc korun.

Tento systém se hodí pro domácnosti, které chtějí mít částečnou energetickou nezávislost a přebytky vyrobené a nespotřebované elektřiny uložené do baterií, mohou z nich čerpat ve večerních hodinách. FV elektrárnou využijete efektivně ve vaší domácnosti (můžete s ní i ohřívat užitkovou vodu), o což se postará kvalitní měnič a pokročilá automatika, která rozhoduje zda máte vyrobenou elektřinu spotřebovat ve vaší domácnosti a nebo zda se má ukládat do baterií. Je možno říci, že si může takový systém pořídit každá větší domácnost. Výhodou je, že toto lze provést i dodatečně a není to výsadou jenom novostaveb. Instalace malé fotovoltaické elektrárny je poměrně jednoduchá a nevyžaduje žádné složité stavební úpravy.

Například z FVE o výkonu 3,24 kWp dokážeme ročně efektivně zužitkovat cca 3.100 kWh elektřiny a pro 12 kusů FV panelů budeme potřebovat 20 m2 jižně orientované a nezastíněné plochy střechy. Doporučená kapacita baterií je cca 6,48 kWh. Akumulace přebytků energie do teplé vody je možná.
Stupeň využití vyrobené elektřiny je 90%.(Požadavek NZÚ je, že minimální míra využití vyrobené elektřiny pro krytí spotřeby v místě výroby je 70%).

Systém musí být propojen s distribuční soustavou. Podpora se poskytuje pouze na systémy připojené k distribuční soustavě po 1. 1. 2016.

Návrh optimálního řešení FVE se dá vypracovat na základě vyhodnocení Vašich spotřeb elektřiny a Vašich požadavků a měl by splňovat ektivní využití vyrobené elektřiny zejména pro Vaši spotřebu.

Doporučuji Vám pozvat si na místo instalačního technika, který zná problematiku výstavby FVE a poradí Vám přímo na místě, jak nejlépe postupovat a zrealizovat FVE ve spojení s akumulací do baterií jak požadujete.

Cena výše uvedené FVE s klasickými olověnými akumulátory se pohybuje okolo 250 tisíc korun bez dotace. Pokud použijete baterie LiFePO z delší životností, bude cena vyšší cca o 70 tisíc korun.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce