Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.6.17 / dotaz č. 81802
Dobrý den,

Rád bych se zeptal, zda se finančně vyplatí měnit v bytě všechny žárovky ( cca 30ks úsporných žárovek) za LED žárovky vyšší kvality ( pořizovací cena 100 Kč, výkon 6w).

Děkuji Vám.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

V současné době používáte patrně kompaktní úsporné zářivky (žárovky s trubicí), které spoří oproti běžné žárovce až 80% energie. LED žárovka – dioda oproti běžné žárovce šetří více než 90% energie. U LED osvětlení tedy dojde v průměru o další úsporu na asi polovinu v porovnání s úspornou kompaktní zářivkou.
Z tohoto pohledu by provedení výměny z úsporných žárovek za LED přineslo poloviční úsporu, ale počítané již z poměrně, nebo velmi úsporného řešení. Návratnost by v tomto případě byla tedy spíše dlouhodobá především tam, kde zdroj svítí krátkou dobu.
Zda se investice vyplatí, by se zjistilo vynásobením doby svícení jednotlivých zdrojů podle užití v místnostech, ale pokud nyní všechny zdroje v úsporném řešení máte, spíše se nevyplatí provést výměnu najednou.
Doporučení tedy je stávající kompaktní úsporné žárovky nechat dožít a pak postupně přejít na LED.
Pokud by se postupovalo podle vhodnosti použití jednotlivých žárovek, uvádím pro přehled:
Klasická wolframová žárovka má životnost 1000 hodin, vhodná pro krátkou dobu svícení, rychlé rozsvícení, vyhřívání Protože je v současnosti prodávána spíše jako tepelný zdroj a je drahá, nemá smysl je pořizovat, maximálně pokud máte staré použít třeba na chodbu, kde se krátce rozsvítí pouze při průchodu.
Halogenová obyčejná žárovka má životnost 2000 hodin, vhodná je pro krátkou dobu svícení a rychlé rozsvícení.
Kompaktní úsporná má životnost 6 000 až 16 000 hodin, vhodná pro obývací místnosti, lampy pro čtení, pracovní plochy. Tyto nyní máte a možná již budou některé na hranici životnosti.
LED má životnost 25 000 až 50 000 hodin a je vhodná pro jakékoli osvětlení. Nicméně ne každému vyhovuje její světlo.
Pro orientaci přikládám přibližné srovnání různých světelných zdrojů při cca stejném světelném toku a s uvedením svítivosti u jednotlivých příkonů v pořadí:
Wolframová žárovka – Halogenová žárovka - Kompaktní žárovka - LED žárovka – světelný tok v lm
25 W - 25 W - 7 W - 3 W
40 W - 35 W - 11 W - 7 W – 500 lm
60 W - 42 W - 13 W - 9 W – 750 lm
75 W - 75 W - 16 W - 11 W – 950 lm
100 W - 100 W - 23 W - 13 W – 1300 lm
Pokud byste nahradil například 10 zdrojů úrovně cca 40 W obyčejné žárovky s úsporou mezi kompaktní a led 4 W a tyto by svítily 5 hod denně, je to 200 uspořených Wh za den. Za rok přibližně 70 kWh. Při ceně kWh například 4 až 5 Kč (to je velmi ovlivněno sazbou) se ušetří řekněme 300 Kč. Ale při výhodnější sazbě, která může být například kolem 2,5 Kč (pokud máte např. přímotopy nebo tepelné čerpadlo) to již bude cca polovina z toho.
Pravda je, že hladina osvětlení s 6 W LED zdroji bude malá a patrně, především ve větších místnostech nebo tam, kde se dlouhodobě pracuje a svítí, použijete větší výkony. Tam pak bude návratnost dobrá a lze doporučit výměnu.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Osvětlení
tisk