Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.6.17 / dotaz č. 81816
Dobrý den, rád bych Vás požádal o radu, jakou doporučujete značku nebo model teplovodních peletových kamen? Trh je pro mě nepřehledný, nevím, pro co se mám rozhodnout, každý prodejce chválí to svoje, ale potřeboval bych nezávislou radu. Děkuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Z důvodu snahy, respektive povinnosti poskytovat nezávislé poradenství bez vazby nebo protěžování konkrétních výrobců a výrobků, není možno jednoznačně doporučit konkrétní značku. Neboť výrobců i zahraničních výrobků je v tomto případě hodně, netroufnu si jich vyjmenovat několik, na řadu jiných, možná stejných kvalit by se bezpochyby zapomnělo.
Obecně lze doporučit postupovat podle těchto zásad:
Preferovat českého výrobce. Na trhu jsou například poměrně kvalitní česká peletová kamna vyráběná firmou s rakouskou účastí. Je zde i výrobce kotlů a kamen s litinovými výměníky s dlouholetou tradicí výroby. Je dobré se u výrobce informovat o objemu prodeje daného typu a mohl by seriózně poskytnout i údaje o reklamacích.
V případě zahraničního výrobce dát přednost ověřené kvalitní značce, rozhodně z EU a nejlépe nejbližší okolí západním směrem. Mělo by zde být důvěryhodné zastoupení. Dovozová kamna de facto neznámých značek a obvykle levná, mohou v budoucnu přinést problémy.
Vždy je dobré předem prověřit dostupnost a spolehlivost záručního a pozáručního servisu. Rovněž možnosti reklamací, ty budou vždy lepší při nákupu u českého výrobce.
Pro montáž zvolit oprávněnou firmu (nejlépe proškolenou výrobcem) a zároveň odborně způsobilou podle zákona.
Než se rozhodnete pro konkrétního výrobce, mělo by se vědět, kam a jaká kamna budou nejvhodnější. Jedná se patrně o rodinný dům, není od věci mít spočítanou minimálně tepelnou ztrátu domu pro určení optimálního výkonu. Pokud se jedná o novou nebo celkovou renovaci otopné soustavy, měl by být projekt od specialisty projektanta ústředního vytápění. Pokud bude někde podlahové vytápění, nebo kombinace radiátorů a podlahového, měla by zde být vyřešená vazba na technické parametry kamen a možnosti jejich regulace.
Regulace je ostatně zásadní, protože hlavní smysl použití pelet vidíme nejen ve vysoké účinnosti spalování, ale především komfortu provozu.
V neposlední řadě je potřeba mít zváženo, jaký typ pelet chci spalovat. Kvalitní a vysoce účinná peletová kamna vyžadují dřevěnou peletu kategorie A1. U pelet kategorie A2 může nastat problém, nemluvě o peletách kategorie B vyráběných z čehokoli, mají velké množství popela a spékají se. Patrně bych příliš nedůvěřoval tvrzení, že lze v daných kamnech spálit všechno.
Pokud jde o ekodesign, lze najít rovněž dost výrobků na stránkách Nové Zelené úsporám, kde je seznam SVT. Měly by se jednat o prověřené výrobky, které prošly systémem registrace.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk