Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.6.17 / dotaz č. 81845
Dobrý deň,
nakoľko som nenašla na Slovensku takúto stránku,ak je to možné prosím o stanovenie ťahu komína pri spaľovacom kotle na biomasu VIGAS 16, v ktorom sa bude používať drevo. Komínová vložka je z nerezového plechu, pevná, priemer 160mm, komín nie je zvislý, má mierne "esíčko". Celková výška komína od podlahy až po čiapočku komína je 8,5m, od napojenia kotla je od podlahy 1m, takže napojenie kotla na komín je 7,5m (účinná výška komína). Ďakujem veľmi pekne a prajem pekný deň.
Vážená paní,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Z údajů výrobce jsem se dočetl o potřebnosti komínového tahu 0,1-0,2 mBar pro tento typ kolte. Dle Vámi zadaných parametrů je komínový tah Vašeho komínového tělesa je dostatečný a to konkrétně 0,4 mBar, což dostatečně přesahuje požadavky výrobce.

Více informací lze dočíst na http://vytapeni.tzb-info.cz/kominy-a-kourovody/12277-kominovy-tah-podstata-vyznam-a-mereni. Zde jsou uvedeny ještě doplňjící informace.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk