Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.6.17 / dotaz č. 81888
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně úspory a vytápění bytu. Jedná se o horský apartmán velikosti 45m2. Je využíván především víkendově a výjimečně i na týdenní pobyt (cca 5x za rok). Vytápění je přímotopným sálavými panely (4ks). Za 3 měsíce nám přišel doplatek na 10000 při zálohách 2000 měsíčně. Vzhledem k tomu, že jsme tam během této doby byli pouze 20dní mi ta platba přijde neúměrně vysoká. Lze najít řešení výměnou např. na elektrokotel nebo infrapanely? Děkuji
Vážená paní,
je celkem jedno, jestli elektřinu pálíte v přímotopných tělesech nebo v kotli, spotřeba bude zhruba stejná. U sálavých panelů lze čekat troch nižší spotřebu (cca o 15 %). Zde ale může dojít ke zhoršení komfortu. Panel sálá teplo, podobně jako lampa vyzařuje světlo. Tam, kam panel "nedosvítí", bude něco jako teplotní stín, bude zde chladněji (např. pod deskou stolu), v koutech apod.

Doporučujeme vám zjistit z faktury spotřebu energie v kilowatthodinách (kWh). Pro sezónně užívaný byt 45 m2 by mohla být roční spotřeba okolo 5000 kWh. Případně se podívejte do dokumentace, kterou jste dostala při koupi bytu. Spotřeba tepla bude uvedena v projektu vytápění, nebo v Průkazu energetické náročnosti budovy. Pokud máte spotřebu výrazně vyšší, zkontrolujte si, zda bylo topení opravdu vypnuté, nebo jestli termostat neudržoval teplotu třeba na +18°C, i když jste byt neužívala.

Také si zkontroluje sazbu pro odběr elektřiny. Měla byste mít sazbu D45 nebo D47, které jsou určeny pro domácnosti s el. přímotopy. Pokud máte jinou sazbu, např. D02 (pro běžný odběr) nebo D61 (pro víkendový odběr), tak to pro vás nemusí být výhodné.
Doporučujeme vzít si fakturu a porovnat si ceny v různých tarifech na kalkulačce ERÚ: http://kalkulator.eru.cz/
Změnu sazby pak dohodnete s místním pracovištěm ČEZ, respektive E.ON.

Přejeme příjemné bydlení!
L. Bradnová, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Lenka Bradnová* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk