Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.6.17 / dotaz č. 81993
Dobrý den,
ráda bych Vás požádala o radu. Koupili jsme dům, kde vytápění je řešeno krbovou vložkou s výměníkem. Teplá voda je ohřívána kombinovaným bojlerem. Chtěli by jsme jako záložní zdroj pořídit elektrokotel. Je nějaká možnost získat dotace na pořízení?
Děkuji mockrát.
S pozdravem
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.
Bohužel, na pořízení elektrického kotle žádný dotační titul není. Smyslem dotací na zdroje tepla je odstranění starých neekologických kotlů na uhlí. Z toho důvodu je vypisována například „kotlíková dotace“, která bude pro jihočeský kraj vyhlášena patrně koncem roku.
Týká se výhradně výměn starších uhelných kotlů za nové zdroje na biomasu, respektive využívající obnovitelný zdroj (dřevo, pelety) a splňující přísná kritéria emisí (ekodesign). Dále bude patrně možné získat dotaci na tepelné čerpadlo a kondenzační plynový kotel (bylo v minulé výzvě a lze předpokládat, že bude i v té nové), ale zase za podmínky výše uvedené výměny.
Váš současný hlavní zdroj tepla na vytápění je krbová vložka s výměníkem, patrně na dřevo, tedy již nyní z pohledu stávajícího stavu zdroj na obnovitelné palivo.
Pokud by se jednalo o kotel na uhlí, byla by šance žádat o dotaci na tepelné čerpadlo, tak je to v provozu ale nyní nelze.
Z dotačního titulu Nová zelená úsporám - 3. výzva lze ale žádat o dotaci na solární systém pro ohřev teplé vody a variantně i na přitápění. Jedná se o podoblast podpory C.3.1 a C.3.2 solární termické systémy a C.3.3 solární fotovoltaické systémy pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem a případně systémy propojené s distribuční soustavou. Více informací v případě zájmu naleznete na stránkách www.novazelenausporam.cz, nutno najít 3. výzvu, aktuálně z listopadu 2016.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice